Megkaphatjuk az eltévedt reálhozamokat

Pénzcentrum2011. szeptember 20. 09:07

Megjelent a Magyar Közlönyben hétfőn az a kormányrendelet-módosítás, amely lehetővé teszi, hogy azok a volt magán-nyugdíjpénztári tagok is hozzájuthassanak tagi kifizetésükhöz, akiknek a pénze a pontatlan adatok miatt visszaérkezett a magánnyugdíjpénztárakhoz.

Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott szeptember 2-án jelentette be, hogy meghosszabbítják a reálhozamok kifizetésének határidejét. A volt pénztártagoknak a hatályos jogszabály szerint augusztus 31-ig kellett kézhez kapniuk a reálhozamot.

A mostani módosítás úgy rendelkezik, hogy a volt pénztártagok az át nem vett és a magánnyugdíjpénztárhoz visszaérkezett összegek esetében november 30-ig megjelölhetik azt a bankszámlaszámot vagy címet, amelyre a tagi kifizetés összegének átutalását, kiutalását kérik. A kasszáknak a kérelem kézhezvételét követő 8 munkanapon belül intézkedniük kell az összeg kiutalásáról.
hirdetés

Ha a volt tag november 30-ig nem kéri a tagi kifizetés összegének kiutalását, átutalását, a magánnyugdíjpénztárnak legkésőbb december 20-ig át kell utalnia a hozzá visszaérkezett összeget a Nyugdíjbiztosítási Alapnak, annak érdekében, hogy jóváírják a volt tag társadalombiztosítási rendszerben létrejövő egyéni számláján.

Ha a pénztárhoz visszaérkezett tagi kifizetés összegét a kassza már átutalta az alapnak, köteles 8 munkanapon visszaigényelni tőle. Az alap 8 munkanapon belül köteles a visszaigényelt összeget a magánnyugdíjpénztár számlájára átutalni, a kassza pedig 8 munkanappal a visszaigényelt összeg jóváírása után köteles intézkedni a visszalépő tagi kifizetés kiutalásáról. (A kasszáknak a hozzájuk visszaérkezett összeget legkésőbb november 20-ig át kellett utalniuk a Nyugdíjbiztosítási Alaphoz.)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék: