Két új rendeletet hozott az MNB a készpénzbiztonságért

Pénzcentrum2011. szeptember 9. 10:14

A Magyar Nemzeti Bank megújította a bankjegyek ill. érmék feldolgozását, forgalmazását, valamint hamisítás elleni védelmét szabályozó rendeleteit. A jegybank célja, hogy növekedjen a forintbankjegyek hamisítás elleni védelme, és hogy a forgalomban lévő forintbankjegyek minősége megfelelő maradjon - áll a jegybank ma kiadott közleményében.



A Magyar Nemzeti Bank törvényben rögzített feladata, hogy a gazdaságot megfelelő mennyiségű és minőségű készpénzzel lássa el. A jegybank kiemelt figyelmet fordít a bankjegyhamisítás elleni küzdelemre valamint a tudatos készpénzhasználatra.

A jegybank ezért módosította azt a két MNB-rendeletet, amelyek a bankjegyek ill. az érmék feldolgozását, forgalmazását, valamint hamisítás elleni védelem technikai feladatait szabályozzák. Az új rendeletek elősegítik a jegybank által bevizsgált bankjegyvizsgáló gépek elterjedését, s így 2017-ig a bankjegyvizsgáló gépekkel ellenőrzött bankjegyek aránya a készpénzforgalomban jelentősen nő. Az MNB várakozásai szerint ez a lépés elősegíti majd a forgalomban lévő készpénz minőségének emelkedését.

A Magyar Nemzeti Bank ezenkívül a hamisítás elleni hatékonyabb fellépés érdekében arra kötelezi a hitelintézeteket és a postát, hogy nagyobb készpénzforgalmat lebonyolító pénztáraikat 2017-ig fokozatosan UV-A/C bankjegyvizsgáló lámpákkal lássák el. Jelenleg ugyanis a bankjegyvizsgáló gépek mellett a hamis bankjegyek elleni védekezés egyik leghatékonyabb eszköze az UV-A és UV-C fénycsővel egyaránt rendelkező bankjegyvizsgáló segédeszközök használata.

A kiskereskedők és a vendéglátósok számára az MNB már idén tavasszal pályázatot írt ki avval a céllal, hogy segítse az UV-A/C lámpák elterjedését. A pályázat során az UV-A/C-készülékek nettó árának 60%-ával (de készülékenként legfeljebb 20 ezer forinttal) támogatja a program által megcélzott cégeket és egyéni vállalkozókat - zárul a jegybank közleménye.

Címkék: