Nesze neked kamatverseny: ennyit ér a pénzünk a bankoknak

Pénzcentrum2011. szeptember 7. 05:17

Számos feltételhez kötött a legjobb hozam A magyar lakosság legnépszerűbb megtakarítási formája még mindig a forintbetét. Ezt példázza az is, hogy a háztartások betétállománya második hónapja emelkedik. Éppen ezért a Pénzcentrum.hu szokásához híven ismét utána járt, hogy a különböző bankok milyen konstrukciókat kínálnak, s azokban mennyit fial a betett pénzünk. Összefoglaló táblázatunkat a második oldalon találod.

Örvendetes jelenség, hogy a háztartások betétállománya második hónapja emelkedik, és ezúttal az előző havi 49,5 milliárd forintnál is nagyobb mértékben, 72,2 milliárd forinttal nőtt. Az éven túl lekötött betétek esetében mérséklődött a bankok kamatversenye, miközben az éven belülieknél gyakorlatilag változatlan maradt az átlagkamat. Egy átlagos forint alapú, éven belül lekötött betét ma 5,5%-ot fizet. Természetesen akadnak akciós ajánlatok is a pénzintézetek konstrukciói között, melyek jóval nagyobb hozamot ígérnek.

 


Fontos azt is kiemelni, hogy a legutóbbi körképünkhöz képest nem változott a jegybanki alapkamat; jelenleg is 6 százalékon áll. Az alapkamat mértéke nagyban hozzájárul a betéti kamat nagyságához, hiszen az alternatív források árát határozza meg. Viszont a banki betétakciók a hitelkihelyezések hiánya miatt elmaradhatnak, hiszen nem létszükség a bankok számára a forrásgyűjtés.

 


Azért szerencsére így is akadnak akciós ajánlatok a pénzintézetek kínálatában, ezek jellemzően a frissen elhelyezett bankbetétekre vonatkoznak. Ugyanakkor a bankok egyre több helyen kínálnak úgynevezett aktív betéteket is. Ezek lényege, hogy az ügyfél a számlaaktivitásától függően különböző mértékű kamatprémiumot is elérhet a választott futamidő során.

Körképünk elkészítésekor a feltételeket minél pontosabban próbáltuk összegyűjteni, külön feltüntetve az akciós EBKM-eket. Reméljük, hogy ez még pontosabb képet adhat a megtakarítani vágyóknak. Azonban fontos megjegyeznünk, hogy az apró betűs részek igen kiterjedtek, ezért minden megtakarítani vágyónak azt ajánljuk, hogy tüzetesen olvassa át, pontról pontra a kiszemelt termék kondíciós listáját, nehogy olyan feltétellel válasszon egy adott konstrukciót, amit esetleg nem tud teljesíteni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A leggyakoribb feltétel az akciós kamatoknál, hogy a lekötni kívánt összeg új pénz legyen. Új pénz, vagyis friss megtakarítás, bankon kívülről hozott forrás. Másik gyakori feltétel, hogy valamilyen tranzakciós mennyiséghez kötik az akciós kamatot, vagyis a bank más termékeit is adott mértékben használnunk kell az extra hozamért. Ugaynakkor a pénzintézetek kínálatában gyakoriak a kombinált lekötési akciók is, melyeket például befektetési jegyekkel, vagy éppen különböző befektetési alapokkal kell együtt kombinálni.

Az összehasonlító táblázathoz lapozz a következő oldalra.

 

A hitelintézetek forint betét konstrukciói

Címkék: