5 éves kórházi várólista: adósságcsapdában az intézmények

Világgazdaság2011. augusztus 18. 08:32

A kórházi várólistákat aligha csökkentheti az a 3,8 milliárd forint, melyet a napokban osztott szét néhány intézmény között az egészségbiztosító, hiszen az egészségügyi intézmények adóssága elérheti a 45 milliárd forintot - írja a Világgazdaság.

40-45 milliárd forintra taksálja az intézmények lejárt beszállítói tartozását Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház főigazgatója, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke. véleménye szerint amennyiben nem kap forráspótlást az egészségügy, év végére ez 60-70 milliárdra is nőhet.

Így nem sokat segít a gondokon az a 3, 8 milliárd forint sem, melyet az egészségpénztár néhány egészségügyi intézmény között osztott szét, azzal a nem titkolt céllal, hogy csökkentsék a várólistákat. Ma akad olyan műtéti eljárás, amelyre 5 évet kell várnia a páciensnek.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint ez az összeg lélegzetvételt jelent, ám ennek tízszeresére lenne szükség, hiszen minden kórház bajban van. A vezető szerint becsülten egyhavi finanszírozási összeg hiányzik az ágazatból.

 

Címkék: