Menedék a pánik elől: milyen államkötvényt vehetek?

Pénzcentrum2011. augusztus 12. 09:32

Ebben a hónapban háromféle inflációkövető államkötvényt is vásárolhatnak a heves részvénypiaci kilengésektől megrettenő kisbefektetők, ezek közül kettőnek az aktuális kamata azonban jóval alacsonyabb az eddig megszokottnál - írja a napi gazdaság.

Miközben a részvénypiaci pániktól és egy újabb pénzügyi válságtól hangos minden, sokan gondolkodnak el azon, hol lehet még egyáltalán biztonságos kikötőt találni. Annak ellenére, hogy az államok egy részének fizetőképességével kapcsolatban komoly aggályok merültek fel, továbbra is fontos alternatíva az államkötvény. Az utóbbi évek többnyire legnagyobb hozamú biztonságos befektetése nálunk a Prémium nevű inflációkövető lakossági államkötvény volt, kérdés, hogy a jövőben is az marad-e.

Az eddig kibocsátott Prémium-sorozatok éves kamatai közül a legalacsonyabb is kerek hét százalék volt, a különböző papírok kamata rendszerint meghaladta az akciós betétek és a fix kamatozású államkötvények hozadékát egyaránt. (Az első, persze már régen nem kapható sorozat most is évi 10,7 százalékot fial boldog tulajdonosainak.) A csütörtökön publikált 3,1 százalékos júliusi év/év inflációs ráta azonban a 2013/J jelzésű, tavaly nyáron kibocsátott papír kamatozását 7,0-ről már 6,1 százalékra vitte le. (Mindegyik szóban forgó kötvény három százalékpontot fizet az inflációs ráta felett, kivéve az elsőt, ahol ez a prémium hat százalék volt.)

Valamivel jobb a helyzet a 2014/I jelzésű új kötvénynél, amelynek forgalmazását csütörtökön kezdték meg a kincstári fiókokban. Ennek kamata a júniusi inflációhoz igazodik, amely 3,5 százalékos volt, futamideje pedig elődeinek többségéhez hasonlóan három év. Ha valaki most vásárolni akar, az tehát választhat egy durván kétéves, az első évben 6,1 százalékos, és egy hároméves, az elején 6,5 százalékos kamatozású papír között. A harmadik alternatíva a tavaly december elején ötéves futamidővel útjára indított, jelenleg még 7,2 százalékos kamatozású Prémium 2015/I, amelynek kamata azonban az − októberi − inflációs mutató csökkenésével szintén mérséklődhet december 8-tól.

Bizonytalanságot jelent természetesen az infláció alakulása is, a konkurens termékek árazásánál az esetleges jegybanki kamatváltoztatások és még rengeteg más tényező, de jelenleg úgy tűnik, más befektetési forma nem garantál pozitív reálkamatot a kisbefektetőknek. Akkor legalábbis nem, ha az adómentes tartós befektetési számlák kifutási idejét ki tudják várni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék: