Nyugdíjpara: marakodnak a koncon a megmaradt kasszák

Pénzcentrum2011. június 28. 09:32

A Pénzügy Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerint több pénztár megszűnése és a maradó szereplők piaci részarányának átrendeződése várható - írja a Napi Gazdaság.

A legnagyobb kérdés a megmaradó magánnyugdíjpénztárak működőképessége az új körülmények között rendelkezésre álló költségfedezettel, figyelembe véve a szabályozás és a méretgazdaságosság szabta korlátokat is − emeli ki a PSZÁF idei első kockázati jelentésében. A felügyelet szerint több pénztár megszűnése és a maradó szereplők piaci részarányának átrendeződése várható.

A napilapnak korábban nyilatkozó pénztáraknál a most mozgósítható tartalékok nagysága jelentősen eltér, a többségnél azonban kétségtelenül erősen fogytán van vagy már el is fogyott a korábbi években felhalmozott pénz. Kivételt jelenthet az OTP kasszája, amely piaci hírek szerint akkora tartalékokkal rendelkezik, hogy végül akár szinte egyeduralkodó lehet majd a piacon.

A PSZÁF szerint célszerű lehet a szabályozás felülvizsgálata annak érdekében, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak az eddiginél alacsonyabb költségekkel hatékonyabb szolgáltatással szolgálják a kifejezetten nyugdíjcélú önkéntes vagyonfelhalmozás céljait.

A felügyelet kalkulációja szerint jelenleg akkor volna biztosítható a kasszák léte, ha a maradó tagok bruttó keresete legalább négyszeresen meghaladná a korábbi tagság átlagos keresetét. Így is problémának látják viszont, hogy az egy főre eső ráfordítások akár jelentősen nőhetnek is, hiszen a pénztárak számos fix költséggel dolgoznak, bár egyes költségnemeknél érdemi megtakarítások is elképzelhetők.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék: