Ha megszakadunk, se tudunk megtakarítani

Pénzcentrum2011. június 16. 09:32

A magyarok döntőtöbbsége pénzügyi analfabéta, amely a gazdaság felemelkedése szempontjából hátráltató tényező. Hogy lehetne növelni a pénzügyi tudatosságot? - erre keresték a választ a Tanítható- e a pénzügyi kultúra? című konferencia.

A magyar lakosságnak csupán 18-19 százaléka rendelkezik bármilyen megtakarítással a legutóbbi kutatások szerint. A váratlan eseményekre való tartalékolás egyre jobban jellemző a válság kezdete óta, de jelentős a gyerek taníttatására, vagy a nyugdíjas évekre való kuporgatás is - írja a Népszabadság.

Meg is szakadhatnának, akkor sem tudnának megtakarítani, legalábbis vallja ezt a 60 százaléka mindazoknak, akiknek nincs félretett vagyona. A többiek életmódváltással félre tudnának tenni, valaki akár 50 ezer forintot is. Bár mindehhez tudatos pénzügyi döntések kellenek.

Hamarosan kézhez kapjuk a nyugdíjkasszák által kifizetett reálhozamokat, ez lesz a magyar lakosság nagy pénzügyi tesztje- mondta Bacher János Gfk Hungária, cégvezető. Ha most egymillió forintot kapnának az emberek többségük lakásfelújításra költené (30 százalék), majdnem megegyező arányban bankba tennék, 20 százalék hitelt törlesztene. 

 

Címkék: