Orbán: magasabb fizetés a nyugdíj előtti években

Pénzcentrum/MTI2011. június 1. 10:20

Orbán Viktor szerint sarkalatos - azaz kétharmados - törvényben kell rögzíteni a nyugdíjrendszer, az adórendszer és a költségvetési gazdálkodás alapvető szabályait. A miniszterelnök erről a TV2-nek adott interjúban beszélt kedden. Elmondta azt is: a kormánynak meg kell egyeznie a rendvédelmi dolgozókkal.

A kormányfő hangsúlyozta: a magyar gazdaságpolitikát érő visszatérő bírálat, hogy kiszámíthatatlan, instabil. Véleménye szerint ezen a kétharmados többséget felhasználva kell változtatni, amire alkotmányos felhatalmazást ad a január elsején életbe lépő új alaptörvény. "A nyugdíjrendszer, az adórendszer, a költségvetési gazdálkodás néhány alapvető szabálya, szemben a mostani ötven százalékos parlamenti többséget igénylő döntéssel, kétharmadossá fog válni a jövőben" - mondta, megjegyezve: arra számít, hogy erről nagyon sok vita lesz itthon és külföldön.

Hozzátette: munkamegosztás van a kormányban, és "külsős erőket" is felkért, hogy a legnehezebbnek ígérkező sarkalatos törvényeket előkészítsék. "A gazdaságról szóló kétharmados törvényt magamra szignáltam" - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor szólt arról is: a kormánynak meg kell egyeznie a rendvédelmi dolgozókkal, először is abban, hogy nekik mindig a rend oldalán kell állniuk, ez alkotmányos küldetésük, akármilyen nehéz helyzetbe kerülnek, még akkor is, ha eddigi életstratégiájuk megváltoztatására kérik őket. Ebből az is következik - folytatta -, hogy esetükben a tiltakozás, az ügyek elintézésének módja, stílusa sem lényegtelen.

A kormányfő csütörtökön hallgatja meg a rendvédelmi szakszervezetek képviselőit. A megbeszélés célja - mint mondta -, hogy "férfiemberek módjára" rendezzék a nyugdíjkedvezményekkel kapcsolatos vitát. "Ők durva dolgokat mondanak, nem akarnak változtatni a mostani helyzeten, én pedig szeretném ezt a helyzetet megváltoztatni, és úgy érzem, az ország nagy többsége is ezt szeretné. Mindenki látja, hogy az országban rengeteg elvégzendő munka van, nem engedhetjük, hogy negyvenegynéhány éves korban életerős emberek elhagyják a munkaerőpiacot. Ezt azok, akik 60, 62 vagy 65 éves korukig dolgoznak, a legkevésbé sem érzik igazságosnak; én az ő oldalukon állok" - fogalmazott. Az életpályamodelleket is úgy alakítanák, hogy az utolsó tíz évben magasak legyenek a fizetések, jobban megérje dolgozni, mint otthon várni a nyugdíjat - közölte a miniszterelnök.

Kifejtette: ha a rendvédelmisek úgy érzik, hogy az ötvenes éveiket taposva már nem tudják ellátni a feladatukat, mondják meg, milyen más munkát tudnak végezni. "Én nagyon szívesen biztosítom ennek a lehetőségét" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy a korhatár alatti nyugdíjas rendvédelmi dolgozók visszatérése a munkaerőpiacra önkéntes lesz-e, Orbán Viktor úgy felelt: alternatívákat fognak felkínálni nekik. De - folytatta - szeretné, ha a nyugdíjrendszer átalakításának végére a nyugdíjszámítás módja úgy alakulna, hogy az utolsó tíz, munkával töltött év különösen nagy súllyal essen latba, s így az emberek minél tovább akarjanak munkában maradni, ugyanúgy, mint Nyugat-Európában. Ennek érdekében az életpályamodelleket is úgy alakítanák, hogy az utolsó tíz évben magasak legyenek a fizetések, jobban megérje dolgozni, mint otthon várni a nyugdíjat - közölte a miniszterelnök.

A kormányfő az elmúlt évben történt legfontosabb változásnak azt nevezte, hogy a kabinet megkérdezi az emberek véleményét, ők pedig elmondják azt, és úgy látják, hogy annak, amit mondanak, van hatása. Ezt mutatja - tette hozzá -, hogy a szociális konzultáció kérdőívét már több mint 630 ezren küldték vissza.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A bírálatokra, amelyek szerint figyelmen kívül hagyja az érdekegyeztetés csatornáit, úgy reagált: annál szélesebb párbeszédet, mint amilyen a konzultáció, nem lehet folytatni. "Nem engedem, hogy a kormány ki legyen szolgáltatva bármilyen civil szervezetnek vagy szakszervezetnek, ha szót akar érteni az emberekkel. Nekem meg kell, hogy legyen az a rendszerem, amellyel bármelyik magyar emberrel, bármikor szót tudok váltani, ha ő hajlandó velem szóba állni. Ez a konzultáció" - mondta.

A miniszterelnök kitért arra, azt szeretné, hogy nyárra ne maradjon senki, aki úgy érezheti, hogy az adórendszer átalakítása miatt kevesebb pénzt visz haza, mint korábban. Ugyanezt a következő évre is garantálja a kormány, 2013-tól pedig már mindenkinek jól kell járni az új adórendszerrel - húzta alá. Megismételte: "bérkommandóra" azért van szükség, hogy a versenyképességet javító egykulcsos, arányos adórendszer kiépítését végig lehessen vinni, s a kormány szavahihetőségén ne essen csorba azért, mert egy vállalat nem tartja be a bérmegállapodáskor tett ígéretét.

Orbán Viktor a következő évről azt mondta: a gazdasági fordulat megtörtént, ezután iparfejlesztési, mezőgazdaság-fejlesztési, turisztikai programokat kell indítani, vagyis a hangsúly a konkrét gazdasági programokra helyeződik. Fontosnak nevezte a közmunkaprogramokat, amelyekkel kapcsolatban közölte: július elsejétől kísérleti jelleggel, a következő évtől pedig tömegesen indítják el őket.

"A gátépítés, a csatornatisztítás, a víztározó-építés nem 21. századi technológiával fog történni Magyarországon, hanem közmunkában" - mondta, kiemelve, hogy több százezer embernek akarnak közmunkát adni. 

 

Címkék: