Őszig várni kell a nyugdíjpénztári hozamra

Pénzcentrum2011. április 15. 09:02

Augusztus végéig kell várniuk az állami nyugdíjrendszerbe visszalépőknek a plusz magánnyugdíj-pénztári tagdíjbefizetésük, illetve az esetleges reálhozam visszautalására. Még ezen a héten meg kellene hozni az erről szóló kormányhatározatot.

A magánnyugdíj-pénztáraknak a máig érvényben lévő rendelkezés szerint a héten kellene benyújtaniuk a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) egy ütemtervet a tb-rendszerbe visszalépő tagok plusz tagdíjbefizetéseiről, valamint esetleges reálhozamuk kifizetéséről. Bár sokan eleget tettek ennek a kötelezettségnek, a felügyelet át sem tekinti a beadott dokumentumokat. Időközben ugyanis egy újabb kormányrendelet felülírta ezt a szisztémát. A tagokkal június 12-ig kell elszámolni május 31-i fordulónapot figyelembe véve.  A nyugdíjpénzeket kezelő alaptól július 7−20. között igényelhetik vissza a pénzt a kasszák, amit értelemszerűen ezt követően tudnak csak kifizetni egykori tagjaik számára. Egyelőre azonban nincs olyan rendelkezés, ami megszabná, az alap számára mi a kifizetési határidő.

A kormány − értesült a Napi Gazdaság − még a héten elkészítheti azt a rendeletet, amely szerint a kifizetéseket augusztus 30-ig kell teljesíteni. A kasszák többsége elfogadhatónak tartja az augusztusi kifizetést. Az MKB a pénz beérkezése után egy hónappal már el tudja utalni a tagoknak az összegeket. Az OTP Magánnyugdíj-pénztárból viszont több mint 700 ezer tag lépett vissza a társadalombiztosítási rendszerbe. A pénztárnak 2-3 hónapra lenne szüksége a tételes elszámoláshoz. Amennyiben a kormányrendelet ennél rövidebb határidőt szab a tagokkal való elszámolásra, az csak külön, nagy informatikai beruházásokkal és átmeneti munkaerő-átcsoportosítással lenne megvalósítható.

A pénztártak ismét felszólították a tb-rendszerbe visszalépőket, hogy nyilatkozzanak a reálhozam kifizetésének módjáról. Megkeresésükre jelentősen nő a nyilatkozók száma.

A PSZÁF már megkezdte a magánnyugdíj-pénztáraknál a reálhozamra vonatkozó ellenőrzés első szakaszát. Egyelőre csak azt vizsgálják, a szereplők megfelelően értelmezik-e a rendelkezéseket. A nyári időszakban azonban már akár konkrét, egyedi ügyekkel kapcsolatos kontrollt is végeznek majd.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: