Nincs élet az önkéntes magánnyugdíjpénztárakban

Pénzcentrum2011. április 6. 09:32

Nehezen tud életet lehelni a kormány az önkéntes magánnyugdíjpénztárakba. Még többen bíznak a csomagban, amely növelhetné az intézmény súlyát. Sok szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy nem lenne szükség semmilyen kormány felőli egyéb intézkedésre, ha az eredeti terveknek megfelelően a kötelező ág reálhozamait csakis az önkéntes pénztárakba lehetett volna utalni - írja a Napi Gazdaság.

Az eddig reálhozami döntésükről nyilatkozók közül több mint 94 százaléka kér készpénz kifizetést, kevesen utalnák ezt az összeget az önkéntes pénztárukba. A magán és az önkéntes magánnyugdíjpénztárakat is üzemeltetők egyetlen esélye az önkéntes ág fejlesztése. Az egy pénztártagra jutó költségek növekedésével sok intézmény bajba kerülhet a finanszírozás során.

Az MKB magán pénztára megalakulása óta megspórolta a működési alapra levont összeg 25 százalékát, amíg ez az összeg kitart a finanszírozás megoldott. 2012-ben a működési alapba levont 0,9 százalékos díj elmegy majd a garancialapokra és a felügyeletnek fizetendő díjakra. Így jó esetben 2013-ig kihúzhatják ki a jelenlegi feltételek mellett -mondta Lehoczky László, a pénztárak vezetője.

Nagy átszervezésekre van szükség a pénztáraknál, hogy elkerüljék a nagy visszaesést a hozamok és bevételek tekintetében. Az Allianz Hungaria már túl van egy átszervezésen és már a spájzban van a következő -mondta el Kozek András az Allianz Hungária vezérigazgató-helyettese. A magánnyugdíjpénztári ágon történt átcsoportosítások révén fenntartható a működőképesség, de a legkedvezőbb az lenne, ha idővel sikerülne az önkéntes ág felfuttatásaa pénztárban.

 

Címkék: