Kombinált betéttel újra elérhető a kétszámjegyű kamat

Világgazdaság2011. március 2. 09:44

Az egyre csökkenő kamatok okán megint kezdenek előtérbe kerülni a különböző befektetési alapokkal kombinált betéti konstrukciók a piacon. A kamatajánlat e konstrukciók esetében akár kétszámjegyű is lehet, azonban a jutányos kondícióknak meg kell fizetnünk az árát - írja a Világgazdaság.

A lekötött betéti kamtok mérséklődésével ismét kezdenek elszaporodni a különböző pénzintézeteknél a kombinált betéti konstrukciók. Ezek lényege, hogy egyszerre foglal magába egy bankbetétet és egy befektetési alapot. A betét és a befektetési alap között sokszor a bank által előre meghatározott mértékben (például fele-fele arányban) kell megosztania a megtakarítást.

 


A befektetés két részének ugyanakkor különbözőek a feltételei. A betétösszegre a meghirdetett kamatot fizetik, általában fix futamidőre és elmondható, hogy nem is kell kockázattal számolni. A befektetési alapban lévő pénzre pedig a befektetési alap hozamát fogja megkapni. A kombinált befektetés másik része így magasabb hozam elérésének lehetőségét kínálja. A befektetési alapokat azonban e kombinált befektetésekben általában határozatlan futamidő jellemzi.

A leginkább említésre méltó kombinált betétkonstrukció a piacon, mely kétszámjegyű kamatot ígér az az OTP Bank HozamDuó Trend Fix névvel fémjelzett konstrukciója. A befekteétshez szükség van a banknál vezetett bankszámlára és egy értékpapírszámlára is.

A pénzintézetnél választható akciós kondíció egyik hátránya, hogy a lekötött betétek a két hónapos futamidő végén a bank mindenkor hatályos 2 havi betétlekötési feltételeinek megfelelően kamatoznak tovább. Az ajánlat másik részét képező befektetési alap hozama pedig az alapban lévő befektetési eszközök hozamától függően igen széles skálán mozoghat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az előbb vázolt hátrány szinte az összes pénzintézetnél jelen van. Ezek a magas hozamok jellemzően csak az első, illetve kirívó esetekben az első három kamatperiódusra szól, míg utána csak a klasszikus lekötött betétek kamatainak megfelelően változik a megtakarítások hozama - cserébe azonban az ügyfelek kénytelenek lemondani hosszú időre megtakarításaikról.

 

Címkék: