Összejött az egymillió százalékos hozam! Nem ma kezdték

Pénzcentrum2011. február 26. 09:02

Az 1928. februári alapítása óta kumulált teljes hozama elérte az egymillió százalékot, ezzel rekordot döntött a Pioneer Befektetési Alap, amely az Egyesült Államok harmadik legrégebbi befektetési alapja. Az alap indulása óta a nettó eszközérték egészen pontosan 1 073 300%-kal nőtt.

Nemzetközi elemzők adatai szerint ez a legmagasabb kumulált teljes hozam a befektetési alap-kezelői szektor történetében. Érdekes adalék, hogy 1930-at megelőzően mindössze nyolc befektetési alapot, 1940-et megelőzően pedig 36 alapot indítottak el Amerikában.

Ez a hétjegyű szám dollárra lefordítva azt jelenti, hogy ha valaki az induláskor, 1928-ban 1000 dollárt fektetett volna a Pioneer Alap "A" sorozatának jegyeibe, akkor a tavalyi év végén 10,73 millió dollárt ért volna a befektetése az összes osztalék és tőkenyereség újrabefektetését feltételezve. Ez a teljes időszakot tekintve 11,89%-os évesített hozamnak felelne meg. Ha ugyanerre az időszakra az 1000 dollárt a S&P 500 tőzsdeindexbe fektették volna, akkor a növekedés mértéke - szintén az osztalékok újrabefektetésével - "mindössze" 190 953,36% lenne. Ez 9,55%-os évesített hozamnak felelne meg, ami csak elméleti eredmény, hiszen közvetlenül nem lehetett volna indexbe fektetni.

A Pioneer Alap más okból is kivételes, ugyanis 82 éves története során mindössze négy vezető portfóliómenedzser irányította befektetéseit. Valamennyien ugyanazt az értékalapú megközelítést alkalmazták a befektetési stratégiában, mint a Pioneer Befektetési Alap szülőatyja, Philip Caret. Az alapot az elmúlt 25 évben menedzselő John Carey szerint "a Pioneer Befektetési Alap hosszú távú rekordhozama annak köszönhető, hogy az alapkezelő következetesen a részvények mögötti üzleti tevékenység értékére fókuszál, miközben kiemelt figyelmet fordít a befektetési fundamentumokra, és ehhez dedikált, független elemzői és menedzsmenthátteret biztosít."

A Pioneer Alap aktívan menedzselt, nagyvállalati részvényekbe fektető alap, amely első osztályú cégek részvényeire helyezi a hangsúlyt, növekedési és értékalapú részvényeket egyaránt tartva portfóliójában. Befektetési stratégiáját a hosszú távú gondolkodás jellemzi: 1996 óta az eszközök éves cserélődési aránya nem érte el a 25%-ot, vagyis egy-egy részvényt átlagosan négy évig tart az alap. A befektetési stratégia hagyományosan előtérbe helyezi a társadalmi felelősségvállalást, és nem fektet olyan cégekbe, amelyek főtevékenysége alkohollal, szerencsejátékkal, vagy dohánytermékekkel van kapcsolatban. Az alap eszközeinek értéke 2010. december 31-én mintegy 7 milliárd dollárt tett ki.

Pioneer Fund A sorozatának évesített teljes hozamai 2010. december 31-én:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"A Pioneer Befektetési Alap teljesítménye bizonyítja a hosszú távú befektetések előnyeit, a részvények értékteremtő képességét, valamint tükrözi az aktív menedzsment pozitív hozadékát a passzív, indexalapú befektetési stratégiával szemben" - tette hozzá Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója

 

Címkék: