Betétválasztó programot indít a PSZÁF

Pénzcentrum2011. február 18. 14:05

Összesen mintegy 88 millió forintnyi bírságot gyűjtött be a 2010-es évben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) - mondta el Siklósi Máté a szervezet ügyvezető igazgatója. A válságot követően Európa szerte felértékelődött a fogyasztóvédelem szerepe. A PSZÁF alelnöke, Balogh László szerint amennyiben a fogyasztói bizalom megrendül, akkor az hosszú távon nagy mértékben a pénzügyi stabilitás ellen hat.

A felügyelet a fogyasztóvédelmi tevékenysége kapcsán kiemelt figyelmet fordít az ügyfelek tájékoztatására, a panaszkezelésre, a biztosítási kárrendezés határidejének betartására, valamint a biztosítási szerződések értesítő leveleinek ellenőrzésére - mondta Siklósi Máté. Ezek mellett kiemelte még az ügyvezető a banktitok megsértését, valamint az ügyfelek zaklatását az értékesítés alkalmával.

Balogh László a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy a fogyasztók védelmében általános ajánlás készül, valamint hozzátette, hogy a dokumentum jövő hónaptól lesz elérhető. Az alelnök kiemelte, hogy az egységes ajánlást követően az év folyamán további két szakmaspecifikus ajánlás készül, a biztosítási, valamint a hitelintézeti szektor számára.

A jövő hónapban debütáló, öt tematikus fejezetre bontott ajánlásban az általános fogyasztóvédelmi elvek mellett szerepelni fog többek között egy akcióterv a rendkívüli események bekövetkeztére is. Ilyen esemény volt nemrégiben a vörösiszap katasztrófa -mondta el példaként Balogh, valamint hozzátette, hogy a szomorú esetet követően, néhány anomáliától eltekintve a többség példamutató módon kezelte.

A múlt év folyamán hozott jogszabály módosítás értelmében a felügyelet által ellenőrzött intézményekben fogyasztóvédelmi kapcsolattartó személyt kell kinevezni, akinek teendője, hogy minden szolgáltatást, valamint terméket a fogyasztóvédelem szempontjából is ideálissá tegyen és hogy kapcsolatot tartson fenn a felügyelettel ennek érdekében. A kapcsolattartók munkájától a PSZÁF a tudatos fogyasztói szemlélet ösztönzését illetve a pénzügyi kultúra fejlesztését várja.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A sajtótájékoztatón a PSZÁF azt is bejelentette, hogy hamarosan elindítják a napi szintű bejelentésekkel működő betétválasztó programjukat, mely jól átlátható terméklistákkal, illetve adatokkal kíván segítséget nyújtani a fogyasztóknak, hasonlóan a korábban már útjára indított hitel és lízingválasztó programhoz. A felügyelet kiemelte, hogy komoly informatikai fejlesztés révén valósult meg a program, mivel a sávos kamatozás miatt rengeteg adatmennyiséget kell feldolgoznia az alkalmazásnak.

 

Címkék: