Két vödörnyi kétszázas

Pénzcentrum2011. február 12. 11:02

Egymillió forint értékben loptak el kétszáz forintos érméket egy tapolcai lakásból. A besurranó tolvajnak nem lesz egyszerű dolga a beváltással, hiszen az ötezer darab érmét ötvenesével tudja beváltani.

Egy tapolcai férfi 2011. február 8-án, nem sokkal 9 óra előtt személyesen tett bejelentést a Tapolcai Rendőrkapitányságon. Elmondása szerint a Keszthelyi úti lakásába valaki besurrant, és 1.000.000 Ft értékben 200 Ft-os pénzérméket tulajdonított el. A férfi az érméket két pezsgősvödörben gyűjtötte. A bűncselekmény elkövetése előző nap, 12 és 15 óra között történhetett, amikor az ismeretlen elkövető besurranás módszerével hatolt be, majd a lakás nappalijából elvitte a mintegy 5000 darab fémből készült 200-ast. A bűncselekmény során rongálási kár nem keletkezett, mivel az ajtót nem zárta be a tulajdonos.

A rendőrség ismeretlen tettes ellen nagyobb értékre elkövetett lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indított.

Nem egyszerű beváltani

Annak érdekében, hogy a lakosság részére a lehető legszélesebb körben elérhetővé váljon a címletváltási szolgáltatás igénybevétele, a Magyar Nemzeti Bank jogszabályban tette kötelezővé a bankok, a takarékszövetkezetek és a postahivatalok számára e tevékenység ellátását. A jogszabályi előírás alapján a bankok, a takarékszövetkezetek és a postahivatalok a forgalomban lévő forintbankjegyeket és forintérméket - egy alkalommal legfeljebb 50 darabot - kötelesek más címletű forintbankjegyre, illetve forintérmére átváltani. A címletváltási kötelezettség kiterjed a sérült és a nehezen felismerhető bankjegyek és érmék átváltására is.

A címletváltás szabályait meghatározó MNB rendeletek lehetővé teszik, hogy a bankok, a takarékszövetkezetek és a postahivatalok a címletváltási tevékenységet bizonyos korlátozások, illetve feltételek mellett végezzék.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A címletváltás díja

A címletváltás végrehajtásáért díj számítható fel, amelynek maximális mértéke - ideértve az átváltással összefüggésben egyéb címeken esetleg felszámítandó külön díjakat is - az átváltott forintbankjegy névértékének legfeljebb 5%-a, az átváltott forintérme névértékének legfeljebb 10%-a lehet.

 

Címkék: