Rendet vágnak a bankkártyapiacon: tízből hat így is veszélyes lehet

Pénzcentrum2011. január 19. 08:32

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint egy év alatt a teljes forgalomban lévő bankkártyák 7,9%-a újult meg, ebből 4,6% az utolsó negyedévben - írja a Napi Gazdaság.

Az elmúlt év utolsó három hónapjában a hazai bankok több mint 415 ezer bankkártyát cseréltek korszerű chipet tartalmazó plasztikra. Annak fényében még megdöbbentőbb ez a szám, ha figyelembe vesszük, hogy az I-III. negyedévben mindössze 288 ezer kártyára került a biztonságot jelentő nyomtatott áramkör.

A MasterCard és a Visa hiába érvelt éveken keresztül a chipkártya kibocsátás mellett, a vonakodó hitelintézetek között végül az az uniós szabály vágott rendet, mely szerint 2011 januárjától már csak az EMV-szabálynak megfelelő chippel ellátott plasztikokat lehet kibocsátani.

A magyarországi pénzintézetek zöme az elmúlt év utolsó hónapjaiban indította el a maga chipmigrációs projektjét. Miközben a hitelkártyák esetében 30-40 ezer között volt a chipes plasztikok negyedéves növekedése, addig a betéti kártyáknál három hónap alatt 370 ezret újítottak meg. Jelenleg az összes betéti kártya 40%-a chippel ellátott, az összes kártya esetében 38,3% ez az arány.

A pénzintézetek felgyorsították az ATM-ek migrálását is, a december végén üzemelő 4 838 készülékből 4 715 már képes volt a chipkártyák olvasására (a chipes automaták aránya 97,5%). A 66 192 POS-terminál 90,85%-a képes áramkörről leolvasni a szükséges adatokat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: