Milliárdos magyar gyermekek - válságban is népszerű a babakötvény

Világgazdaság2010. december 21. 10:02

Öt nagy kereskedelmi banknál az eddig mintegy 64 700 babakötvényhez kötődő Start számlán több mint hétmilliárd forint gyűlt össze. Bár a támogatás elhelyezése és a megfelelő befektetés kiválasztása ugyan a szülő feladata, de döntően ezek a megtakarítások egyelőre a kincstári megtakarítási számlán maradtak - írja a Világgazdaság.

Minden hazánkban született, magyar állampolgárságú gyermeknek a születése évében a magyar állam 2006 januárja óta "életkezdési támogatást" juttat. A támogatás összege a 2007 óta született gyermekek esetében 42 500 forint, amely összeghez a támogatott a 18. életévét betöltve férhet hozzá. A pénzintézetek a kezdeti felfutást követően azt figyelték meg, hogy az új szerződések száma beállt egy szintre, és a számlákon az újszülöttek részére elhelyezett betétek összege folyamatosan növekedett.

Bár a megfelelő befektetési forma kiválasztása a szülők feladata, ám többségük nehezen hozza meg ezt a döntést így többnyire a megtakarítások egyelőre a kincstári számlán találhatóak. Pedig, ha a megtakarítást egy pénzügyi szolgáltatónál helyeznék el, lehetőségük lenne arra, hogy a folyamatos megtakarításaik után állami támogatást is igénybe vegyenek. A babakötvényekhez tartozó Start számlákra fizetett megtakarítások után ugyanis éves szinten tíz százalékos, legfeljebb évi hatezer forintnyi támogatást ír jóvá az állam.

Az OTP Bank büszkélkedhet a legtöbb Start számlával és a rajtuk elhelyezett legnagyobb összeggel. A pénzintézetnél eddig mintegy 37 ezer számlát nyitottak az ügyfelek és a rajtuk elhelyezett megtakarítások összege meghaladja a 3,6 milliárd forintot.

Korábban:OTP anyatejjel? Milliárdos magyar babák! Gondoltad volna?

A bank adatai szerint az újonnan nyitott számlák száma egyenletesen növekszik, évente mintegy hétezer új szerződést kötnek.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Több mint másfél milliárd forint gyűlt össze a CIB Banknál nyitott mintegy 11 700 számlán. A CIB-nél is folyamatos és nagyjából egyenletes érdeklődést tapasztaltak az eddig eltelt évek alatt. A banknál évente 2300-2500 új szerződést jegyeznek be.

Mintegy 8500 számlán 949 millió forint gyűlt össze a program keretében a K&H Banknál. A bank nem érzékelt növekedést az új szerződések volumenében és prognózisuk szerint amennyiben az év első három negyedévében mért tendencia továbbra is folytatódik, akkor kevesebb új szerződés születik, mint korábban. Azonban számításaik szerint a számlákon elhelyezett összeg várhatóan továbbra is növekedni fog.

Az MKB Banknál a 3972 babakötvényhez rendelt számlákon mintegy 575 millió forintnyi megtakarítás gyűlt össze, míg a Budapest Bank közel 450 millió forintnyi megtakarítást tudhat magának a nála nyitott mintegy 3500 megtakarítási számlán.

 

Címkék: