Rengeteg készpénzre lesz szükség: kedden indul a bankroham

Pénzcentrum2010. december 3. 16:58

Több mint 31 ezer Facebook-használó jelezte már részvételét abban a forradalomnak nevezett akcióban, amelyet a világhírű francia futballzseni, Eric Cantona tervez végrehajtani december 7-én a világ bankjai ellen. A mozgalom rövid távú célja nem egyéb, mint hogy jövő kedden gigantikus bankrohamokkal döntsék romba a világ fennálló pénzügyi rendszerét.

Cantona mozgalma mára akkorára nőtt, hogy tervét bankárok, politikusok is komolyan veszik: közülük többen is veszélyesnek, kontraproduktívnak nevezték az egykori futballsztár tervezett akcióját. A BNP Paribas vezérigazgatója, Baudoin Prot a Wall Street Journal cikke szerint "teljességgel felelőtlennek" nevezte Cantona felhívását, mely szerint vegyék ki pénzüket a betétesek bankjaikból.

Az akció leginkább abban különbözik a korábbi hasonló próbálkozásoktól, hogy ezúttal egy tömegek által istenített sztár nevéhez kötődik. Cantona egy októberben megjelent felvételen kifejtette: a hagyományos tiltakozások, mint például az utcai megmozdulások nem jártak eredménnyel és hatékonytalannak bizonyultak. Ehelyett jobb volna, ha emberek hatalmas tömegei egyidejűleg vonnák ki pénzüket a bankokból. "A rendszer a bankokra épül, úgyhogy ha bedöntöd őket, az egész rendszer összeomlik" - nyilatkozta. A terv azóta belga közreműködéssel mozgalommá terebélyesedett a Facebookon.

Michel Vermaerke, a belga bankszövetség elnöke szerint ha sok követőre talál a mozgalom, az bizony rendszerszintű kockázatot jelenthet a pénzügyi rendszer számára. Mint mondta azonban, nincs arról tudomása, sokan követnék-e a felhívást. "Nagy focista, de nem egyértelmű, hogy az embereknek az ő javaslatait kellene követniük. Mindenkinek megvan a saját kompetenciája" - nyilatkozott óvatosan az ügyről Christine Lagarde francia pénzügyminiszter.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Cantonáék tervét bemutató, "Bankrun 2010" nevet viselő portál szerint a mozgalom tisztában van tervbe vett akciójának következményeivel. Mégis, mint írják, nem látnak más lehetőséget arra, hogy egy teljesen más pénzügyi rendszer alakuljon ki, mely álmaikban "saját vagyonából", zéró kamat mellett hitelez a lakosságnak és a kisvállalkozásoknak, anélkül, hogy "buborékok" és "piaci spekulációk" mozgatnák.

Címkék: