TBSZ: minden megtakarító jól jár

Pénzcentrum2010. november 18. 13:50

Jelentősen növelheti megtakarításai hozamát, aki tartós befektetési számlán helyezi el a pénzét, és öt évig nem nyúl hozzá. A bankbetétet kedvelő befektetőknek is érdemes TBSZ számlát nyitni, de azoknak is jó lehetőség, akik szívesen kipróbálnák az értékpapír befektetéseket. A TBSZ-t ugyanis nem azon kevesek kedvéért találták ki, akik bennfentesek a befektetések világában.

A TBSZ lényege, hogy ösztönözze az embereket az öngondoskodásra és a hosszú távú gondolkodásra a megtakarítások kapcsán. A kulcsszó a jelentős adókedvezmény. Aki 3 évig nem vesz ki pénzt a TBSZ számlájáról, annak a következő év elejétől érvényes 16%-os kamat- és árfolyamnyereség-adó helyett csak 10% adót kell fizetnie. A 2010-ben érvényes kamatadó 20%, az árfolyamnyereség adó pedig 25%, de aki most nyit TBSZ számlát, az idei évi adók alól is mentésséget szerezhet.

Aki 5 évig benntartja a pénzét, teljes egészében mentesül az adófizetés alól. Ha úgy alakul, hogy mégis szüksége lenne a TBSZ-en tartott pénze egy részére, akkor sincs baj, hiszen annyi történik, hogy a számla elveszti az adókedvezményét, és ugyanúgy kezd el viselkedni, mint egy normál befektetés.

"Már az adókedvezmény miatt is érdemes új számlát nyitni. Azok számára viszont, akik eddig nem merészkedtek ki a bankbetét típusú megtakarításokból, ez jó lehetőség, hogy kipróbálják az értékpapírok világát, hiszen a nyereségükhöz az állam is hozzájárul az adókedvezménnyel. 3-5 éves időtávon már jó esélyünk van a betéteknél magasabb hozamra, ha értékpapírokba fektetünk." - hangsúlyozta Vízkeleti Sándor a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója.

Ha 3 év már eltelt a megtakarítási időszakból, akkor a számlatulajdonos dönthet, hogy a befektetés mekkora részét szeretné pénzzé tenni a 10%-os, kedvezményes adó megfizetése mellett. Ha valakinek a 3. megtakarítási év után, de az 5. év előtt van szüksége a befektetett pénzre, akkor szintén 10%-os adót kell fizetnie a kamat illetve hozam után, viszont a teljes befektetést kénytelen felszámolni.

Kiknek lehet hasznos a TBSZ?

  • Aki biztos benne, hogy 5 évig tudja nélkülözni megtakarított pénzét
  • Aki nem biztos benne, hogy 5 évig tudja nélkülözni a pénzt, hiszen bármikor kiszállhat, csak az adókedvezményt veszti el
  • Aki most készül befektetni félretett pénzét
  • Akinek már van betétje
  • Akinek már van befektetési alapja


A TBSZ számla nyitásához minimum 25 ezer forintos megtakarításra van szükség, amit készpénzben kell befizetni. December 31-ig további megtakarításokat lehet tenni a számlára, az év végéig befizetett összeg fog aztán hozamot termelni a következő 3-5 évben. Jövő év januárjától az idén megnyitott számlákra további pénzt már nem lehet elhelyezni. Viszont a jövő évben is lehet újabb számlát nyitni, és az év közben gyűlő pénzekre az adókedvezmény 2011-es évben is érvényesíthető lesz, viszont a 3-5 éves várakozási időszak 2012. január 1-től kezdődik majd az új számlák esetében. Talán az is fontos információ, hogy a TBSZ számla örökölhető.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kétféle TBSZ számla nyitható. Az egyikből bankbetétbe lehet fektetni, a másikon elhelyezett pénzből viszont értékpapír befektetéseket lehet megvalósítani. A két számla között nincs átjárás, egyikről a másikra menet közben nem lehet pénzt áttenni, és egy évben egy pénzintézetnél csak egy-egy ilyen típusú számla nyitható. Akkor érdemes több szolgáltatónál is TBSZ számlát nyitni, ha valaki nem biztos benne, hogy a 3., vagy az 5. év végéig bent tudja tartani a pénzét. Ha az egyiket kénytelen a 3. év lejárta előtt feltörni, akkor még mindig marad olyan számlája, amellyel elérheti az adókedvezményt.

"Érdemes tudni, hogy az év végével csak a felhalmozási időszak ér véget, a befektetésekről később is lehet dönteni, hiszen a befektetési portfóliót a futamidő alatt át lehet rendezni, részvényt, kötvényt, befektetési jegyet bármikor lehet venni, vagy eladni. Tehát kapkodni semmiképpen sem érdemes." - tette hozzá a szakértő. 

 

Címkék: