Nem ülhet tovább a Vatikán az euróin!

Pénzcentrum2010. július 23. 14:02

A Vatikáni Bank 2002 óta bocsát ki euró érméket, melyek azonban eddig csak gyűjtők számára volt elérhetők. Az EU azonban most arra kötelezte a pápai államot, hogy fizetési eszközként, névértéken is forgalmazzák az eurót.

Először használják fizetési eszközként a vatikáni ötvencentest, amin XVI. Benedek arcképe található. Az elmúlt nyolc évben ugyanis kizárólag gyűjtők számára volt elérhető a kibocsátott három vatikáni érmesorozat.

Az EU azonban egy tavalyi megállapodás értelmében arra kötelezte a pápai államot, hogy az érmék legalább 51 százalékát névértékén forgalmazza, így a szent szék múlt héten elkezdte fizetőeszközként használni az ötvencenteseit. Ezzel egy időben engedélyezték azt is, hogy a korábbi mennyiség kétszeresét bocsássa ki a Vatikáni Bank.
Mostantól sem lesz egyszerű azonban fellelni a kuriózumnak számító érméket, mivel egyedül a Vatikán falain belül, a helyi üzletekben, benzinkutakon fizetik ki velük a visszajárót, ráadásul egyszerre legfeljebb két érmét adhatnak belőle az eladók.

A vatikáni euróérmék ritkaságuk miatt valóságos unikumnak számítanak világszerte a gyűjtők között: akár névértékük ötvenszeresét is megadják értük.

Az első sorozat 2002-től 2005-ig került kiadásra. Ezek mindegyikén II. János Pál pápa, egykori vatikáni államfő arcképe látható, Európa 12 csillagjával és a "Citta' del Vaticano" (Vatikánváros) felirattal körülvéve.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A második sorozat, amit igen kis számban adta ki a Vatikáni Bank, még kelendőbb volt, igen rövid időn belül szétkapkodták, ma már az érmegyűjtők legféltettebb kincse. Ezen a sorozaton az államfői posztot ideiglenesen betöltő bíboros címere látható.

A 2006 áprilisában kibocsátott harmadik sorozaton XVI. Benedek pápa és a "CITTÀ DEL VATICANO" felirat látható. A portrétól jobbra a "2006" évszám és az "R" verdejel, balra a tervező monogramja, a "DL" van feltüntetve.

Címkék: