Spórolj okosan: tippek családosoknak és egyedülállóknak

Pénzcentrum2010. június 24. 08:02

Hogyan spórolnak a családosok és az egyedülállók? Takarékoskodni segít a Pénzcentrum. Egy középkorú családos és egy fiatal egyedülálló olvasónktól kértünk tippeket a mindennapi megtakarításra, a gazdaságos életvitelre, az ésszerű spórolásra. Hőszigetelés, okos vásárlás, energiatakarékos háztartás: pénztárcabarát ötletek a hétköznapokra.

Ákos 38 éves, két gyermek - a 12 éves Andi és a 8 éves Janka- édesapja, egy logisztikai vállalatnál dolgozik. Felesége, Anett tanár egy budapesti középiskolában. Kőbányán élnek, egy 1 + 2 félszobás, 58 négyzetméteres társasházi lakásban. A családnak egy Opel Astra gépkocsija van, ami idén tölti 10. életévét.

Viktor 27 éves, egy nemzetközi nagyvállalat magyarországi telefonos ügyfélszolgálatán dolgozik. Eredetileg Nógrád-megyei lakos, de mivel a főváros közelében dolgozik, Budapest 16. kerületében bérel egy 38 négyzetméteres, másfél szobás panellakást. Egyedül él. Tavaly beruházott egy Suzuki Swift-re, ami idén 8 éves.

Interjúalanyainkat arról kérdeztük, hogyan spórolnak, hol takarítanak meg, és mennyit.

REZSI

Ákos: Mi ezen elég sokat tudtunk fogni mostanában. Tavaly nyáron teljesen kicseréltük a nyílászárókat, ablak, ajtó, teljesen hőszigetelt lett. Igaz, majd' egymilliós beruházás volt, de mindenképp megérte, hiszen a téli hónapokban mintegy 20-25 százalékkal alacsonyabb a számla. Ráadásul a radiátorok mögé tettünk speciális hőtartó fóliát, ez pár ezer forint, de szerintem sokat jelent a számlánál.

Viktor: Nálam sajnos nem ilyen jó a helyzet: a lakások nincsenek egyedi mérőórával ellátva, így fizetek, mint a katonatiszt: a téli hónapokban nagyjából 30 ezer forintot. Igaz, a tulajdonos tavaly feltett egy hőszigetelő szivacsot az ablakokra, ez annyiban segít, hogy kevésbé huzatos a lakás. Habár csak bérlő vagyok, de a lakógyűléseken többször is felszólaltam már a panelprogram társasházon belüli elfogadtatásáért. Tavaly nem jött össze a kellő számú igen szavazat, ezért idén újra megpróbáljuk a lakótársakkal megértetni a szükségességét.

Szinte már közhelynek számít, hogy megfelelő hőszigeteléssel rengeteget lehet spórolni - persze erre akkor hajlik igazán az ember, ha van külön mérőórája, és a saját pénztárcája is megérzi a változást. A szakemberek leginkább a nyílászárók cseréjét, a radiátorcsövek leszigetelését ajánlják, hasznos a hőtartó fólia felhelyezése, és az is, ha éjszakára lehúzzuk a redőnyöket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ákos: Évek óta energiatakarékos izzóink vannak, már teljesen természetes, hogy ilyeneket veszünk. Ha látok akciósan, mindig vásárolok párat, így van tartalék, de tapasztalataim szerint ezeknek az élettartama is hosszabb, mint a hagyományos égőké. Az elmúlt 2-3 évben szinte minden komolyabb háztartási gépet lecseréltünk, a mosógépet, a hűtőt, a tűzhelyet. Mosogatógépet pedig már elve "A +" kategóriásat vettünk. A feleségem a legtöbb ruhát 30 fokon mossa, a mai mosóporok már itt is jól hatnak.

Viktor: Nálam a mosogatógéppel nincs probléma - mivel egyáltalán nincs is. Cserébe viszont összegyűjtöm a piszkos edényeket, és egyszerre mosogatok. Igaz, nem túl higiénikus, de egyrészt így takarékosabb, másrészt ki nem állhatom a mosogatást. Az energiatakarékos izzók az én albérletemben is alapkövetelmények számítanak, ha jól emlékszem, az IKEA- ban vettem legutóbb néhányat, meglepően olcsón. Szerintem azzal is spórolok, hogy főzéshez elektromos vízforralóval melegítem a szükséges vizet, és persze mindig fedőt használok. Karácsonyra kaptam anyukámtól egy kuktát -ebben jóval gyorsabban megfő az étel.

Egy energiatakarékos izzó akár 80 százalékkal kevesebbet fogyaszthat, mint a hagyományos égők. A háztartási készülékek lecserélésénél figyeljünk arra, hogy lehetőleg "A", vagy "A+" kategóriájú legyen az energiafelhasználása és a hatékonysága is. Viktornak pedig azt javasoljuk, ruházzon be egy mosogatógépbe: valószínűleg jóval kevesebb vizet fogyaszt majd, mint a kézi mosogatás. Addig is szerezzen be a konyhai csaptelephez egy úgynevezett perlátort, ami levegővel keveri a vizet, ezáltal a kisebb vízsugár is nagyobb hatékonysággal öblít.
A konyhai takarékossági tippeket a legtöbb háziasszony ismeri, mégis sokan nem figyelnek oda eléggé. Például kapcsoljuk ki a sütőt 10 perccel a sütés vége előtt, vagy használjunk fritőzt az olajban való sütéshez.

Élelmiszer, közlekedés, szórakozás: további pénztárcakímélő tippek

Címkék: