Svájci banktitok: leszavazták a népszavazást

Pénzcentrum2010. június 18. 09:02

Az UBS AG-nak jót tehet, ugyanakkor hosszú távon a svájci pénzügyi szektorra kevésbé lehet jó hatással a svájci parlament alsóházának azon döntése, mely szerint nem engedik a svájci bank 4450 ügyféladatának az Egyesült Államok számára való kiszolgáltatásáról szóló népszavazás megtartását - írja a Napi Gazdaság.

Mivel a népszavazás kiírása hosszadalmas folyamatot indított volna el, a késlekedés miatt az alpesi ország mindenképpen megsértette volna a nemzetközi megállapodást, ráadásul a svájci közvélemény túlnyomó többsége ellenzi a banktitok megszüntetését.

A pénzintézet természetesen üdvözölte a döntést, hiszen a svájci bank egész amerikai üzletága veszélybe került volna, ha Svájc visszakozik az amerikai hatóságokkal kötött egyezségtől, elemzők szerint azonban a svájci banktitok intézményét alighanem végzetesen megsebző megállapodás arra kényszeríti a befektetőket, hogy alapvetően átgondolják a svájci bankokban elhelyezett betétjeiket.

Nagy Boldizsár, a BNP Paribas magyarországi igazgatója szerint a döntés gyökeresen megváltoztatja Svájc elmúlt években tapasztalt helyzetét a nemzetközi bankrendszerben, hiszen az ügyfelek szinte kivétel nélkül adóokokból nyitottak svájci bankszámlákat

Címkék: