Elkelt a világ legdrágább bélyege + fotó!

Pénzcentrum2010. május 25. 12:02

Egy hétvégi genfi aukción gazdát cserélt a világ legdrágább bélyege. Az 1855-ben hibásan nyomott svéd 3 shillinges bélyegért 1996-ban 970 ezer fontot adtak, bár a mostani vételárat, mint ahogy a vevők kilétét sem fedték fel, de szakértők szerint valahol 1,6-1,7 millió font között üthették le a licitet.

A Treskilling Yellow nevű bélyeg onnan kapta a nevét, hogy eredetileg zöldben kellett volna kinyomtatni, de egy hiba folytán sárgára sikerült. A különleges tévnyomatból ez az egyetlen példány maradt fenn, és bár vannak korábban készült különleges bélyegek, ez a legértékesebb mind közül.


Treskilling Yellow

Az aukciós ház szerint az adásvételt gyorsan nyélbe ütötték, a vevők - akik telefonon licitáltak - pontosan tudták, hogy meddig hajlandóak elmenni. A válság a licitálás terén is óvatosabbá tette az embereket, ugyanakkor egyre többen tekintenek a bélyegekre úgy, mint egy kedvező befektetési lehetőség.

A különleges bélyegre állítólag egy svéd diák bukkant rá még 1885-ben, amikor a nagyszüleinél nézett át egy halom levelet. Egy amerikai bélyegszakértő szerint a Treskilling Yellow mára egyike a világ 5 leghíresebb bélyegének.

Sokáig ismeretlen volt egy másik egypéldányos bélyeg, a "British Guiana 1 cent Magenta" tulajdonosa is, mígnem kiderült, hogy egymillió dollárért került John du Pont, a vegyipari vállalatbirodalom örökösének birtokába. A bélyeg jelenleg valószínűleg egy bankszéfben hever, miközben tulajdonosa emberölésért kiszabott börtönbüntetését tölti.

Címkék: