Pénzhamisítás! Irodai fénymásolóval és színes nyomtatóval is próbálkoznak

Pénzcentrum2010. április 25. 14:02

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) negyedéves jelentése szerint továbbra is a magasabb címletű, 5000, 10000 és 20000 forintos forintbankjegyeket hamisítják a leggyakrabban - írja az Index.hu.

A jegybank szakértői az I. negyedévben mintegy 1600 darab forintbankjegy-hamisítványt vizsgáltak, jóval kevesebbet, mint a tavalyi negyedik negyedévben (2824 darab). A hamisítványok száma és értéke továbbra is elenyésző a forgalomban lévő forintbankjegyek számához (március végén 246,7 millió darab) és értékéhez (március végén 2083 milliárd forint) képest.

A jelentés szerint 2010 első negyedévében a forinthamisítványok számának az elmúlt év utolsó hónapjaiban kezdődött csökkenése egyértelműbbé vált.

A hamisítások számában az elmúlt negyedévekben tapasztalt erős ingadozás azonban korábban is látható volt, ami óvatosságra int a hosszabb távú következtetéseket illetően.

A forintbankjegyeket a kis számban előfordult nyomdai hamisítványoktól eltekintve továbbra is irodai sokszorosító eszközökkel (színes fénymásolóval, nyomtatóval) állítják elő. A jegybank a jelentés szerint kiemelt figyelemmel kíséri a hamisítások alakulását.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A valutahamisítás továbbra sem jelentős, az MNB szakértői 321 darab különböző valutahamisítványt vizsgáltak az első negyedévben, ezen belül a hamis euróbankjegyek száma 245 darab volt.

Címkék: