Átverték ügyfeleiket a Capital Partners ügynökei

Pénzcentrum2010. február 23. 12:02

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete határozatában azonnali hatállyal törölte a felügyeleti nyilvántartásból a prágai székhelyű Capital Partners a.s. határon átnyúló befektetési szolgáltató valamennyi magyarországi függő ügynökét. A regiszterből törölt csaknem 70 cég, illetve magánszemély így a továbbiakban nem végezhet függő ügynöki tevékenységet Magyarországon a cég nevében.

A Felügyelet egyúttal felszólította a Capital Partners a.s-t a függő ügynöki szolgáltatások igénybe vételével kapcsolatos jogszabályok maradéktalan betartására.


A Felügyelet megállapította, hogy a Capital Partners a.s. függő ügynöki hálózatán keresztül kifejtett magyarországi tevékenysége súlyosan és alapjaiban sérti a befektetési vállalkozásokról és árutőzsdei szolgáltatók tevékenységéről szóló törvénynek az ügyfelek tájékoztatására meghatározott szabályait. A Felügyelet saját vizsgálatával párhuzamosan csalás gyanújával feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK), amely megkezdte a történtek földerítését. Tavaly szeptemberben a Felügyelet két érintett függő ügynök, az AFIN HU Kft. és az Oceangate Securities Kft. esetében a Gazdasági Versenyhivatal eljárását is kezdeményezte.


A közvetítői tanácsadás nyomán az ügyfelek számos esetben nem tudták, hogy szerződéskötéskor ők a Capital Partners a.s. társasággal léptek kapcsolatba. Számos közvetítő alapvető képesítéssel és szakismeretekkel sem rendelkezett az általa ajánlott értékpapírokra vonatkozóan. Ennek ellenére megkereséseik során gyakorta azt a valótlan látszatot keltették a potenciális ügyfélkörükben, hogy az ajánlott szolgáltatás azonnal vagy rövidesen kimagasló haszonnal járhat, illetve hogy a befektetések kapcsán a magyar, s nem a cseh jogrend lenne az irányadó. Az ügynökhálózat magas, a piaci átlag többszörösére rúgó (ügyletenként 1,5-1,9 százalékos) forgalmi jutaléka miatt a közvetítők, egyéb közreműködő magánszemélyek alapvető érdeke volt minél több ügylet megköttetése az ügyfelekkel, akkor is, ha azokból a fogyasztónak nem volt esélye nyereség realizálására.

A Felügyelet 2009. július 27-i és 2009. szeptember 28-i közleményeiben már folyamatban lévő vizsgálata során felhívta a figyelmet arra: a Capital Partneres ügyökhálózata az ügyfelek számára átláthatatlan, illetve ennek tevékenysége felveti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény megsértését is.

Címkék:
árutőzsde,