Ötéves bankbetét: bye-bye kamatadó!

Pénzcentrum2009. december 8. 09:32

2010 januárjától indulhatnak a tartós befektetési szerződések (tbsz). Az ezeket megkötők kedvezményt kaphatnak a kamat- és árfolyamnyereség-adóból, ha megfelelő időtávon keresztül tárolják számláikon megtakarításaikat -írja a Világgazdaság.

A törvénymódosítást csak november közepén fogadta el az Országgyűlés, így a fejlesztésekre csak néhány hetük volt a hitelintézeteknek. A Világgazdaság körképéből kiderül: több bank is azt tervezi, hogy minél korábban, lehetőleg már az év elején elindítja a tbsz-hez kapcsolódó szolgáltatásokat.

A Budapest Banknál januári indulást terveznek, a K&H, az UniCredit és az OTP is az év elején szeretne kezdeni. A CIB-nél már elindult a termékfejlesztés, a Raiffeisennél viszont még csak vizsgálják a bevezetés technikai lehetőségeit.

A számlák díjai várhatóan állítólag alacsonyak lesznek, a nyugdíj-előtakarékossági számlákéhoz hasonló tarifákra lehet számítani. Bár a pénzügyi intézmények még nem ismertetik a tbsz-re optimalizált termékek pontos terveit, a három, illetve öt év után járó adókedvezmények miatt feltehetően hasonló időtávra szóló konstrukciókkal rukkolnak ki. Így megjelenhetnek a piacon az ötéves lejáratú bankbetétek és az ugyanilyen távra szóló tőke- és hozamvédett alapok is.

Címkék:
otp optima,