Egyoldalúan módosítottak a bankok? Kellemetlen meglepetés az ATM-eknél

Pénzcentrum2009. november 24. 08:32

Az utóbbi időben Magyarországon is megszaporodtak a bankkártyával való visszaélések, ami több bankot is a kártyás költési limitek szigorítására sarkallt. Az AXA Bank például levélben értesítette ügyfeleit, hogy a kártyák napi limitszintjét 100 ezer forintra szűkítette, ami eseti limitmódosítással - három napig - maximum 200 ezer forintra emelhető - írja a Napi.

A KDB Bank a hónap közepétől alkalmazza az új limitszinteket. A készpénzfelvételi limit kártyatípustól függően 50-200 ezer forintra módosult, míg a napi vásárlási limitet egységesen 200 ezer forintban húzták meg. Eseti limitemelésre legfeljebb 15 napos időintervallumban kerülhet sor. A pénzintézet képviseletében elmondták, hogy a kártyás fizetések biztonsága érdekében a KDB Bank valamennyi dombornyomásos (classic, gold) kártyával rendelkező ügyfele számára ingyenesen bevezette az sms-kontrollt. A limiteket az ügyfelek nemcsak a call centeren, a netbankon keresztül is módosíthatják, sőt hamarosan esetileg akár sms-ben is kérhetik ezt.

A Raiffeisen Bank még csak tervezi a limitek módosítását, az ügyfeleket negatívan érintő intézkedés még nem történt. Az Ersténél már évekkel ezelőtt szigorították a limiteket, a bank ma már egyéb kártyabiztonságot növelő megoldásokat vizsgál. Az UniCreditnél azt javasolják az ügyfeleknek, hogy tartsák alacsonyan a limitet, a biztonság kedvéért szükség esetén inkább emeltessék fel, a vásárlás után pedig csökkentessék vissza. A limitmódosítást az UniCredit Bank a kondíciós listában megadott standard limitösszegek alatt díjmentesen biztosítja. A K&H is felhívja ügyfelei figyelmét a napi limit helyes beállítására és a mobilinfo-szolgáltatás fontosságára. A CIB Banknál még nem vezettek be különösebb szigorításokat, egyelőre monitorozással, illetve - gyanú esetén - gyors reagálással igyekeznek megelőzni a visszaéléseket.

A nagyobb bankok a 7/24 órás kártyamonitoring-rendszernek köszönhetően előnyben vannak kisebb versenytársaikkal szemben. Az OTP Banknál elmondták, hogy a tevékenység során a hitelintézet kockázatkezelő szakemberei az online bankkártya-monitoringrendszer segítségével kiszűrik a kártyabirtokosok szokásaitól eltérő és a visszaélésgyanús készpénzfelvételi és vásárlási tranzakciókat. A rendszer riasztást küld a folyamatosan készenlétben álló elemző szakembereknek. Amennyiben a kockázatkezelők gyanúsnak ítélik a tranzakció(ka)t, megteszik a szükséges megelőző, akár korlátozó lépéseket (felhívják a bankkártyabirtokost, az ügyfél eléréséig a bankkártya használatát átmenetileg korlátozzák). Szükség esetén a pénzintézet munkatársai azonnal értesítik a rendőrséget a visszaélésről - a bank tájékoztatása szerint a rendszernek köszönhetően már számos bűnelkövetőt sikerült a visszaélések helyszínein elfogni.

Címkék: