Bankváltás: számlacsomag összehasonlító weblapot szorgalmaznak

Pénzcentrum2009. november 6. 12:02

A Magyar Bankszövetség Elnöksége ajánlást fogadott el a lakossági bankváltás megkönnyítésére. A Bankváltási Kódex nyertesei az ügyfelek lehetnek, mivel a szabályozó tovább fokozhatja a pénzintézetek közötti versenyt.

Az új szabályozás értelmében a lakossági számlát nyitó ügyfelek megbízást adhatnak az új bankjuknak arra, hogy helyettük intézzék el a régi folyószámla megszüntetését. Erre csak akkor van mód, ha a számlához nem kapcsolódik egyéb szolgáltatás, valamint ha a számlán nincs tartozás. Ilyen esetekben az eddig is működő rendszer szerint nyílik mód a bankváltásra, vagyis az ügyfél előtt a régi, majd az új bankjánál intézkedik.

Az egyszerűsített eljárás a rendszeres átutalási megbízások és a csoportos beszedési megbízások egyik számláról a másikra történő átvitelére terjed ki. Az egyablakos ügyintézés keretében a bankot váltó ügyfél könnyen és gyorsan az általa választott új bankjából intézheti a bankváltást. A nem ritkán másfél hónapos tortúra átfutási ideje ennek köszönhetően a töredékére csökkenhet, a fogyasztóbarát intézkedés által generált versenyből az ügyfelek kerülhetnek ki nyertesen.

Korábban számos alkalommal előfordult, hogy az ügyfelek bankváltás esetén elfelejtették megszűntetni a régi bankszámlájukat, így a számlavezetési díj tovább ketyegett. A felhalmozódó tartozásról kiküldött értesítő levelek egy esetleges költözés miatt nem jutottak célba, ami a számlaszerződés felmondásához és az összegtől függően a banki belső feketelistára kerüléshez vagy a KHR-rendszerbe történő felvitelhez vezetett.

Az ajánlásban rögzített irányelvekhez eddig 13 bank csatlakozott. A versenyhivatal javasolja egy összehasonlító weblap létrehozását, melynek segítségével az ügyfelek könnyebben választhatnának maguknak új bankszámlacsomagot.

Címkék: