Magyar luxusnyugdíjak: évi 6 millió mindhalálig

Pénzcentrum2009. október 6. 05:02

Havi félmillió felett a rekorderek Mint arról korábban beszámoltunk hazánkban a nyugdíjasok valamivel több, mint 5 %-ának a havi ellátási összege meghaladja a 150 ezer forintot. A Pénzcentrum ezúttal azt vizsgálta, hogy mekkorára rúgnak a magyarországi csúcsnyugdíjak, hányan részesülnek kivételesen magas havi ellátásban.

Hogyan lehet belőlem is csúcsnyugdíjas?

Az öregségi nyugdíj mindenkori nagyságát az elismert szolgálati idő és a figyelembe vehető havi átlagkereset határozza meg, ezek szolgálnak az összeg megállapításának alapjául. Az ONYF tájékoztatása szerint a kiugróan magas összegű nyugdíjak szinte kivétel nélkül messze az öregségi nyugdíjkorhatár fölött, általában 70-80 évesen igénybe vett öregségi nyugdíjak.

A csúcsnyugdíjakkal rendelkező személyek évekkel a kötelező korhatáron túl is dolgoztak, ennek megfelelően összességében rendkívül hosszú, nem ritkán 50 évnél is hosszabb szolgálati időt értek el - közölte a Pénzcentrummal az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság szakértője.

Mikor hozzák a következő nyugdíjat? 3 millió felett az ellátások száma

Mit mutatnak a számok?

Amint azt az alábbi táblázat is szemlélteti, a 150 ezer forint feletti sávba több mint 156 ezer nyugdíjas tartozott idén szeptemberben, 300 ezer feletti ellátásban azonban már csak kevesebb, mint hétszáz nyugdíjas részesült. A 400 százezer feletti ellátás alig 81 idős honfitársunk kiváltsága, míg félmillió forint feletti ellátásban csupán 6-an részesültek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ilyen esetekben az úgynevezett nyugdíjskála már a figyelembe vehető nyugdíjalap 95-100 %-ában határozza meg az induló nyugdíj összegét, vagyis az ellátás eléri vagy megközelíti a beszámított keresetek személyi jövedelemadóval csökkentett színvonalát.

Mitől ilyen magasak ezek a nyugdíjak?

Címkék: