Nyugdíjasok? Azok a fekete kendős szappanoperákat nézegető özvegyasszonyok

Pénzcentrum2009. szeptember 14. 10:32

Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára szerint sokak fejében még mindig fekete kendős, magányosan filmsorozatokat néző asszonyok jelennek meg, amikor az idősekről esik szó, pedig a nyugdíjasok közül sokan aktív életet élnek, és idősen váltják valóra korábbi terveiket.

A születéskor várható élettartam a férfiaknál 69 év, míg a nőknél 77 év, ami 6,6, illetve 4,5 évvel marad el az európai uniós átlagtól. Dinamikusan növekszik a 80 évesnél idősebbek korcsoportja, miközben a 90 év felettiek számát 35 ezerre, a 100 évnél idősebbeket 1100 fő körülire becsülik. A 65 év felettiek 38 %-a férfi, 62 %-a nő.

Az államtitkár szerint a várható élettartam emelkedése egyszerre siker és kihívás, ugyanakkor a magyar társadalom nincs igazán felkészülve az ezzel járó társadalmi és gazdasági folyamatok következményeire.

A magyar társadalomban - ahogy Európa más országaiban is - egyre nő az idősek aránya, valamint az életminőségük is fokozatosan javul, ami indokolttá tette az Idősügyi Nemzeti Stratégia főbb célkitűzéseinek megalkotását. Az államtitkár szerint már nemcsak pénzkérdés, hanem szemléleti kérdés is az idősügy. A 2034-ig szóló stratégiát hároméves ciklusokra bontották, így az akcióterveket a négyéves kormányzati időszakokon át is tudják folytatni.

Korózs elmondta, hogy a 65 évesnél idősebbek társadalmi, foglakoztatási lehetőségei az elmúlt évtizedekben jelentősen megváltoztak, a stratégia rögzíti, hogy az időskorúak olyan heterogén csoportot alkotnak, amelyet erőforrásként kell kezelni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A stratégia célja nem csak az, hogy az idős emberek egészségben eltöltött éveik számát növeljék, hanem az is, hogy a munkaerőpiacon tudjanak maradni, és aktívan részt tudjanak venni a társadalmi, kulturális és civil életben. Magyarországon ma az inaktivitás az egyik legnagyobb probléma, ha valaki egyszer kilépett a munkaerőpiacról, nehezen tud újra munkába állni.

Címkék: