Visszafogták magukat a pénzhamisítók

Pénzcentrum2009. július 16. 08:47

A Magyar Nemzeti Bank második negyedéves jelentése szerint az előző két negyedévben tapasztalt növekedés után megállt a forintbankjegy-hamisítások növekedése. A jegybank szakértői az első negyedéves 1 584 darab után a második negyedévben 1 422 darab forgalomból lefoglalt hamisítvány vizsgáltak.

A legkedveltebb címletek továbbra is a 10 és a 20 ezer forintos voltak, de akadtak hamis 200 forintosok is. A lefoglalt hamisítványokat változatlanul valamilyen irodai sokszorosító eszközzel - színes fénymásolók, nyomtatók - állítják elő.

A valutahamisítási esetek száma és a lefoglalt mennyiség továbbra sem jelentős, a szakértők 544 darab különböző valutahamisítványt vizsgáltak (az első negyedévben 498 darabot). Ezen belül a hamis euróbankjegyek száma a korábbi időszakhoz (369 darab) hasonló mértékű (339 darab) volt.

A forintbankjegy-hamisítások száma jelentéktelen a forgalomban lévő készpénz-állományhoz képest. Június 30-án a forgalomban lévő készpénz értéke 2217 milliárd forintot tett ki az MNB adatai szerint, ez az előző év azonos időszakához viszonyítva összességében 3,4 százalékpontos (mintegy 72 milliárd forintos) növekedés.

Az MNB április közepén új biztonsági elemekkel ellátott 20 ezer, 5 ezer, 2 ezer, ezer és ötszáz forintos bankjegyeket hozott forgalomba, amelyek aránya a forgalomban a második negyedév végén elérte az összes forgalomban lévő bankjegy 16,7 %-át (a régieket sem vonták ki).

Címkék:
pénzhamisítók,