Hogyan alakult a nyugdíjas-infláció júniusban?

Pénzcentrum2009. július 15. 10:02

A nyugdíjas-inflációs kosár indexe az előző hónaphoz képest ugyan 0,5 százalékponttal csökkent júniusban, ám az egy évvel korábbi adathoz mérten így is 5,1 %-kal magasabb, míg májusban 5,5 % volt a dinamika.

Az ezredforduló óta a KSH nyugdíjas-inflációt is számol, és az év végi nyugdíjkorrekciót - vagyis az utólagos nyugdíjemeléseket - ehhez az indexhez igazítják. Jövőre a nyugdíj emelésekor az úgynevezett svájci indexálás helyett új számítás jön, amelyben a nyugdíjas-infláció továbbra is szerephez jut.

Ezentúl amennyiben a GDP bővülésének üteme nem éri el az évi 3 %-ot, akkor csak a fogyasztói inflációval korrigálják a nyugdíjak értékét, a 3-4 %-os növekedési sávban 20-40 %-os súllyal már figyelembe veszik a nettó keresetek emelkedését is, míg a svájci módszer csak az 5 %-nál nagyobb tempójú években kerül elő újra. A novemberi korrekció során pedig továbbra is figyelembe veszik a fogyasztói árak nyugdíjasokat érintő növekedését, a tárgyév első 8 hónapjának adatára alapozott becsléssel.

Az utóbbi 6 esztendőben a nyugdíjas-infláció indexe - néhány hónap kivételével - tartósan magasabb volt az általános infláció mértékénél, ami az eltérő kosártartalomból ered. A nyugdíjasok ugyanis az aktív háztartásoknál ritkábban vásárolnak ruházkodási és tartós fogyasztási cikkeket, amelyek árai az inflációtól elmaradó mértékben emelkednek vagy éppen hosszú távon csökkennek.

Ugyanakkor a nyugdíjasok fogyasztásában nagyobb súlyt képviselnek az élelmiszerek, az egészségügyi szolgáltatások, a gyógyszerek, illetve a rezsikiadások. Az energiaárak ez utóbbiba tartoznak, az élelmiszerárak emelkedése pedig az infláció másik fő hajtóereje, nem meglepő, hogy a nagyobb arányok magasabb nyugdíjas-inflációt eredményeznek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fogyasztói és a nyugdíjas árindex közötti különbség 2008 nagy részében egy százalékpont alá csökkent, majd tavaly decemberben 3,4 százalékpontra ugrott, 2009 első félévében pedig másfél százalékpont körül mozgott.

Címkék:
svájci indexálás,