Kevesebb nyugdíjas örül a postásnak! Mi áll a háttérben?

Pénzcentrum2009. július 9. 05:55

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság legfrissebb adatai szerint 2009 júniusában összesen 3 055 879 tételt folyósítottak, melyből 1 723 468 darab (56,40 %) postai úton, míg 1 332 411 tétel (43,60 %) bankszámlára történő utalással jutott el a nyugdíjasokhoz.

Az idei második negyedévben 11 365-tel nőtt a kiutalt tételek száma, míg a postai úton eljuttatott ellátások száma 23 088-cal csökkent, addig a folyószámlára történő átutalások száma 34 453-mal nőtt. A számok azt bizonyítják, hogy az újonnan nyugdíjba vonulók többsége rendelkezik bankszámlával és az utalást választja.

Aki eddig postai úton vette át a nyugdíját, de csatlakozni szeretne a bankszámlások táborához, annak nincs más dolga, mint elfáradni egy bankfiókba, nyitni egy folyószámlát és a számlaszámot az arra rendszeresített nyomtatványon eljuttatni a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak.

A nyugdíjigények benyújtásakor a kérelmezőknek meg kell jelölniük, hogy postai úton, vagy banki átutalással kérik az ellátás folyósítását, de a postai kézbesítést választók utólag is kérelmezhetik bankszámlára történő átutalást. Az N 08-as nyomtatvány letölthető az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapjáról, de átvehető az ügyfélszolgálati irodákban is.

Az új igénylők közül egyre nagyobb számban rendelkeznek folyószámlával, de a korábban nyugdíjba vonultak közül sokan a mai napig a postai úton történő kifizetést részesítik előnyben. Fontos tudnivaló, hogy a levélküldemények kézbesíthetősége érdekében a lakcímváltozást akkor is be kell jelenteni a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak, ha az ellátás folyósítása valamely pénzintézethez történik.

Az ellátás bankszámlára történő átutalására csak akkor van mód, ha a kérelmező a számlaszám felett mint tulajdonos vagy társtulajdonos rendelkezik. Ellenkező esetben az ellátás kizárólag a belföldi postai címre kerülhet kifizetésre.

A nyugdíjasok bankszámla használati szokásain a pénzintézetek szerint még van mit csiszolni, ugyanakkor több hazai bank egyáltalán nem rendelkezik nyugdíjas számlacsomaggal. Sokan a nyugdíjjóváírást követően a bankfiókokba fáradnak, ahol előbb felveszik a készpénzt, majd átsétálnak a postára és feladják a csekkeket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A közüzemi díjak és az egyéb fizetnivalók kiegyenlítésének számos kényelmesebb módja is van már, erre szolgál a csoportos beszedési megbízás, de aki ezzel szemben bizalmatlan az egyedi átutalással is teljesítheti a fizetési kötelezettségeit, ha már a bankban jár.

Néhány bank már felismerte a nyugdíjas ügyfélkör megszerzésének előnyeit és az ő pénzügyi szokásaikhoz igazított bankszámlatermékkel rukkoltak elő. Jelenleg még mindig több mint 1,72 millió potenciális ügyfél van az országban, akik a mai napig a postás várják az átutalás helyett.

A kistelepüléseken élő nyugdíjasok körében ez azért érthető, mert a legközelebbi készpénzkiadó automata valószínűleg kilométerekre található, a helyi kisboltokban pedig nincs kártyaelfogadó, csak készpénzzel lehet fizetni. Ezek a nyugdíjasok jobban járnak, ha a postai utat választják, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a betörésveszélyről. Akiről a bűnözők tudják, hogy otthon tartja a nyugdíját, azt sajnos nagyobb valószínűséggel támadják meg az otthonában.

Címkék: