43 237 604 000 forintos mínuszban a nyugdíjkassza

Pénzcentrum2009. június 26. 11:02

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság közzétette a nyugdíjbiztosítási alap tárgyévi bevételeit és kiadásait tartalmazó, a 2009 januárjától májusáig terjedő időszakra vonatkozó konszolidált mérlegét. A költségvetési bevételek és kiadások 43,2 milliárd forintos negatív egyenlege a mérlegfőösszeg 1,44 %-ának felel meg.

Költségvetési bevételek

A bevételi oldalon szereplő tételek többsége az időarányosan megfelelőnek mondható 39-44 % közötti sávban található, ez alól kivételt képeznek a késedelmi pótlékok, bírságok (53,55 %), a vagyongazdálkodás (16,98 %) és a működési célú bevételek (76,62 %).

A munkáltatók és a biztosítottak által fizetett járulékok teszik ki az összes bevétel 74,80 %-át, a fennmaradó rész zömét a központi költségvetési hozzájárulások adják, amit az egyéb járulékok és az egyéb bevételek egészítenek ki.

Költségvetési kiadások

A költségvetési kiadások tekintetében 145 bázisponttal magasabb az előirányzatok teljesítése, ez okozza a bevételek és a kiadások negatív egyenlegét. Mint ahogy a Pénzcentrum előző jelentésében várta, az elmúlt hónapban némileg átcsoportosították a költségvetési kiadásokat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az öregségi nyugdíjak terhére 30 millió forinttal növelték az egyösszegű méltányossági kifizetésekre elkülönített keretet, de az előttünk álló időszakban a kiadások további átcsoportosítására számítunk. A 13. havi nyugdíj második részletére előirányzott 83,5 milliárd forintos összeg felszabadul, ami vagy a bevételi terveket is csökkentheti, vagy az egyéb kiadási tételek között kerülhet felosztásra.

Az öregségi (41,10 %), a rokkantsági (40,64 %) és a hozzátartozói nyugellátásra kifizetett összegek (41,40 %) időarányosan a megfelelő sávban mozognak. Ugyanakkor az egyösszegű méltányossági keret az emelés ellenére is 55,89 %-ban felhasználásra került.

Címkék: