Új tulajdonosa lehet az MKB-nak?

Pénzcentrum2009. május 11. 08:17

A Süddeutsche Zeitung szerint a Bayerische Landesbank április 29-én az Európai Bizottság elé terjesztette a pénzintézet átalakítási tervét.

A megszellőztetett reorganizációs terv szerint összesen öt leánybank, köztük a két magyar érdekeltség, az MKB Bank és az itthon lízingcéget fenntartó osztrák Hypo Group Alpe Adria eladásával csökkentenék a bajor tartományi bank méretét.

Ha a tervek megvalósulnak, a felerészt a bajor állam, 50 százalékban pedig a bajor takarékpénztári szövetség tulajdonában lévő tartományi bank mérlegfőösszege a 2008-as 485 milliárd euróról 271 milliárdra csökkenne.

Azért van szükség ezekre a lépésekre, mert a BLB tavaly közel ötmilliárd eurós veszteséget szenvedett el - igaz, az idei első negyedévben már 550 millió eurós üzemi eredményt produkált. A BLB szóvivője nem kommentálta a lapértesülést, megerősítette viszont, hogy a felügyelőbizottság megbízta az Oliver Wyman nemzetközi vezetési tanácsadó irodát a bank átalakítási tervének ellenőrzésével.

A tanácsadók ugyanakkor óvnak attól, hogy a jelenlegi piaci környezetben túl hamar eladják a leánybankokat, épp ezért például az MKB értékesítésének időpontja 2013-2014 körül várható.

Címkék:
vének tanácsa,