Új tulajdonosi program: hol van az már...

Pénzcentrum2009. május 7. 08:47

Annak ellenére, hogy kormányhatározattal felfüggesztették az Új tulajdonosi programot, a háttérben folynia kellene az állami cégek tőzsdei felkészítésének - valójában azonban semmi nem történik. Ebben a ciklusban már nem is várható a kisbefektetői kör bővítését célzó program beindítása.

A kormány, most már ha akarná, sem tudná végrehajtani az eredeti határidőre a lakosságot kedvezményesen részvényekhez juttató Új tulajdonosi programot. Az egyelőre három állami vállalat - az Állami Autópálya Kezelő, a Mavir és az MVM - tőzsdére vitelét célzó program alapján az ÁAK-t legkésőbb most májusban kellene tőzsdére vinni. A határidőket rögzítő tavaly ősz eleji kormányhatározat alapján, majd szeptemberig a Mavir, novemberben pedig az MVM jelenhetne meg a tőzsdén.

A válság miatt felfüggesztette a kormány a program végrehajtását, de az érintett cégek felkészítése nem állt le. A Pénzügyminisztérium szerint a tőzsdei bevezetések időpontját a kabinet a tőkepiaci helyzettől függően kívánja meghatározni. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy a mostani piaci helyzetben semmi értelme megszervezni egy kibocsátást.

Címkék: