Egyre cikibb gazdagnak lenni

Pénzcentrum2009. április 30. 12:32

Egyre kevesebben vallják magukat gazdagnak, mintha a válságban kínosabb lenne a vagyonnal kérkedni, mint egyébként.


Az American Express Publishing és a Harrison Group közös felmérése szerint a sok pénzzel rendelkező amerikaiak alig 29 százaléka szereti, ha gazdagnak nevezik - ez hat százalékponttal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kérdőívet 1 500 fő töltötte ki, akik évi szinten legalább százezer dollárt (23 millió forintot) keresnek, de volt olyan válaszadó is, akinek a jövedelme eléri az ötmillió dollárt.

A felmérés tanúsága szerint hiába gazdag valaki, nem szeretné, ha annak tűnne, vagy folyton az orra alá dörgölnék a vagyonát. Mint ahogy az is kiderült, hogy a vagyonosabb állampolgárok is megérzik a válságot: 78 százalék válaszolt úgy, hogy jobban megnézi, min lehet spórolni: ez 10 százalékponttal magasabb arány, mint egy évvel korábban.

A válaszadók 53 százaléka izgul amiatt, hogy az elkövetkező egy évben pénzügyi gondjai lehetnek - ez az arány tavaly még csak 41 százalék volt. A jövőt illetően pedig alig 46 százalék volt optimista, holott 12 hónapja még a megkérdezettek 70 százaléka volt bizakodó.

Címkék: