Trükköznek a bankok: milliárdokat kapnak a csókos dolgozók!

Pénzcentrum2009. április 16. 13:00

Több tízezer brit banki dolgozó kaphatja meg a tavalyi év utáni bónuszát, annak ellenére, hogy a kormányzati mentőcsomag kiutalásakor aláírt szerződés kifejezetten megtiltotta a kincstári segélyek ilyen típusú felhasználását.

Amikor a Royal Bank of Scotland-et (RBS) és a Lloyds Banking Groupot az adófizetők milliárdjainak segítségével megmentette az állam, határozottan megtiltotta, hogy a rövidtávú eredményekhez kötődő bónuszokat kifizessék, mivel ezek őrült hajszolása kergette többek közt a brit pénzintézeteket is a szakadék szélére. A Lloyds Banking Group például szerződésben vállalta, hogy a bónuszok három évig nem kerülnek kifizetésre, ráadásul, ha a munkatársak teljesítménye romlana, vissza is vonhatják azt.

Csakhogy a két bank, úgy tűnik, megtalálta a kiskaput, hogyan kerülhetik meg a kormányzati tiltást. A Lloyds-tól ugyanis olyan hírek szivárogtak ki, melyek szerint a bank hitelt nyújtana a dolgozóinak a jövőbeni bónuszok terhére: ami gyakorlatilag egyet jelent az azonnali kifizetéssel. Mint később kiderült, az RBS szintén hasonló sémával igyekszik felszabadítani a kormányzatilag letiltott bónuszokat.

A kormányzati körök természetesen teljesen kiakadtak a hírektől. Az államkincstár szóvivője, Lord Oakeshott szerint a bankok ezzel gyakorlatilag meghazudtolták a márciusban tett ígéreteiket, melyeket írásban is rögzítettek. Más munkáspárti képviselők szerint egyértelmű, hogy a bankok nem akarnak együttműködni az állammal, ezért sokkal szorosabbra kell húzni a nyakukon a pórázt.

Címkék:
munkáspárt,