Kisöpörték a forintot a szlovák bankokból a bevásárló-turisták!

Pénzcentrum2009. április 1. 08:45

Az egyik szlovák napilap arról számolt be, hogy a pénzintézeteket olyan szinten elérte a forintmánia, hogy a legtöbb kereskedelmi bank átmeneti forinthiánnyal küszködik. A furcsa jelenség az északi szomszédunk állampolgárai számára rendkívül kedvező forintárfolyammal függ össze.

A jelenlegi 300 forint feletti euró árfolyam ugyanis olyanokat is magyarországi vásárlásra késztet, akik egyébként nem jönnének át hazánkba. A napilap jó néhány példát felsorol, hogy az egyes bankok mely fiókjai fogytak ki a forintból.

A Raiffeisen-lány Tatra Banka pozsonyi és a Dexia révkomáromi fiókja volt például híján a magyar fizetőeszköznek. Elsősorban dél-szlovákiai fiókjainkban tapasztaltuk a forint iránti fokozott érdeklődést, ám ugyanez érvényes Pozsonyra és Kassára is.

A legnagyobb pénzváltó hálózat vezetőjének elmondása szerint a szlovák határ menti váltóhelyeiken hétvégenként a korábbinál lényegesen nagyobb tételben vásárolnak forintot a szlovák bevásárló turisták. Számukra kedvezőbb a magyar váltóhelyeken átváltani az eurót forintra, mint ha Szlovákiában tennék ezt.

Az OTP Banka Slovensko vezérigazgatója szerint az euró szlovákiai bevezetése óta nem tapasztaltak számottevő mértékben növekvő igényt a magyar forint iránt. Ismeretei szerint a határ menti vásárlók inkább a valutaváltó helyek, illetve magyarországi kereskedelmi bankok szolgáltatásait veszik igénybe.

Címkék: