Elveszhet a bankokban a szlovákok pénze

Pénzcentrum2009. március 24. 17:30

Míg a szlovákiai pénzintézetek tavaly decemberben, az euró bevezetése előtt attraktív betéti kamatokkal próbálták rávenni a lakosságot, hogy minél több pénzt helyezzenek el a bankszámláikon, manapság már azért folyik a verseny, hogy ki képes alacsonyabb kamatot kínálni. Az elmúlt év végén a pénzintézetek többnyire azzal édesgették magukhoz az ügyfeleiket, hogy az év végén zökkenőmentes legyen az euróra történő átállás -írja az Új Szó.  

A bankban tartott szlovák koronánkat ugyanis díjmentesen és sorakozás nélkül váltották át euróra. Nem kis mértékben járult hozzá a bankbetétek drasztikus növekedéséhez azonban az is, hogy decemberben a szokásosnál jóval magasabb betéti kamatokat kínáltak a pénzintézetek. Az Istrobanka Maxiknizka terméke például 12 hónapra 4,5 százalékos, a Postabank 12 hónapra 4,6 százalékos, az Általános Hitelbank (VÚB) pedig 12 hónapra 4,55 százalékos kamatot adott az elmúlt év utolsó hónapjában. A Dexia terméke a Terminovaný Extra nevű határidős betét 3 havi lekötésű verziója 4,5 százalékkal vonzotta az ügyfeleket.

A magas betéti kamatoknak azonban az elkövetkező időszakban búcsút inthetnek északi szomszédaink. Ha a pénzüket ma szeretnék lekötött betétszámlán kamatoztatni, már annak is örülhetnek, ha az éves kamat eléri az egy, legfeljebb 2 százalékot.

Ez azonban azt jelenti, hogy az éves hozam az idei évre várható 2,2 százalékos inflációt sem éri el, vagyis a lekötött betétszámlán elhelyezett pénz egy év múlva a kamatokkal is kevesebbet ér, mint a most betett pénzösszeg.

A változás előszelét egyes bankok ügyfelei már az elmúlt év végén megérezték, amikor az éves kamatokat a bankok igyekeztek 3 százalékra csökkenteni, vonzóbbá téve a 3-6 hónapos lekötésű számlákat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mára ez utóbbiak esetében is jelentős mértékben zuhantak a kamatok. Az ok egyszerű, a bankok kamatpolitikáját mára az Európai Központi Bank határozza meg. Ez utóbbi ugyanakkor idén már kétszer csökkentette az alapkamatát, ami jelenleg 1,5 százalékos.

Az EKB elnöke, Jean-Claude Trichet a hétvégén ráadásul úgy nyilatkozott, hogy az alapkamat a közeljövőben tovább csökkenhet. A bankok számára az EKB alapkamata azért fontos, mert a szlovák jegybank ilyen kamatozással folyósít számukra kölcsönt. Az előrejelzések szerint magasabb hozamra jövőre sem számíthatnak, hiszen az Erste Bank elemzése szerint az EKB alapkamata jövő tavasszal sem haladja meg a 2 százalékot

Címkék:
postabank,