Merrill Lynch: 330-ig is gyengülhet a forint!

Magyar Hírlap2009. március 18. 08:30

Az amerikai Merrill Lynch elemzői szerint a forint az euróval szemben a 330-as szintig is gyengülhet. Tegnap négyéves mélypontjára zuhant az állampapírpiac: a külföldi befektetők igyekeztek szabadulni magyar érdekeltségeiktől.

A patinás Bank of America befektetési pénzintézete, a Merrill Lynch elemzése alapján a forint elmúlt egy hétben tapasztalt erősödése nem tekinthető tartós folyamatnak. A szakértők úgy látják, a forint az euróval szemben a 330-as szintig gyengülhet, csak az év végére jöhet a megnyugvása 290-es szint közelében. A forint az euróval szemben egyébként tegnap is gyengült, egy euróért 300 forint feletti árfolyamon kereskedte a piacon.

"Egy adott ország fizetőeszközének árfolyama tükrözi leginkább a gazdaság állapotát" - mondta Szapáry György közgazdász. A Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke szerint "a napokban tapasztalt forinterősödés egyébként sem mondható túl jelentősnek. Különösen akkor nem, ha megnézzük az év eleji állapotokat."

A szakember szerint valószínűleg a jegybank is interveniált, vagyis felszabadította devizakészletét, és forintot vásárolt a bankközi piacon. Hozzátette: a magyar gazdaságban megrendült a bizalom, hiszen mind a kül-, mind a belföldi szereplők kivárásra játszanak. "Magyarországon a megtakarítások messze nem fedezik a beruházások forrásigényét, égető szükség van a külföldi tőke bevonására. A külföldi befektetők most elkerülnek bennünket, s ezen csak a bizalom visszaállításával lehet változtatni. A miniszterelnök által bejelentett új adócsomag erre nem volt alkalmas" - zárta mondandóját Szapáry György, az MNB volt alelnöke. Tegnap négyéves mélypontjára esett a hazai állampapírpiac: a külföldi befektetők 55 milliárd forint értékű magyarországi befektetéstől szabadultak meg.

Címkék: