Közeleg a következő olajválság - katasztrofálisabb lesz, mint az előző!

Pénzcentrum2009. március 2. 12:00

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) előrejelzései szerint 2013-ra nagyobb válságot okozhat az energiahiány, mint amekkorát a hetvenes években megéltünk, köszönhetően a kőolajtermelő országok visszafogott beruházásainak.

Az IEA elnöke, Nobuo Tanaka szerint katasztrofális következményei lehetnek annak, hogy az olajtermelő cégek elhalasztják beruházásaikat, ugyanis 2010-re ismét megugorhat a kereslet az energiaforrás iránt, amely az egekre repítheti a nyersanyag árát, és inflációhoz, valamint ismételt gazdasági válsághoz vezethet.

A néhány éven belül ismét megugró kereslet, amely várhatóan jelentősen felülmúlja majd a mostanit, különösen ami Kínáét, Indiáét és az USA-ét illeti, komoly nyersanyaghiányhoz vezethet, így az árak akár a 2008 nyarán tapasztalható rekord magasságokat is felülmúlhatják, 200 dollár/barrel fölé is kúszva - írja a Süddeutsche Zeitung.

Tanaka ezért most arra szólítja fel az olajcégeket, hogy igenis fektessenek vissza több pénzt, és fordítsanak nagyobb összegeket beruházásokra, fejlesztésekre. Az Opec országok a keresletcsökkenést látva például 130-ból mintegy 35 nagyberuházási projektet leállítottak február óta.

Ráadásul az IEA szerint a jövőben az olajszükséglet felét már csak új olajmezők kiaknázásával lehet fedezni, ezért elengedhetetlen, hogy alternatív energiaforrásokra álljanak át az országok.

Címkék:
olajválság, olajmező,