Már a gyémánt sem úgy ragyog, mint régen!

Pénzcentrum2009. február 25. 13:00

A De Beers, a világ legnagyobb nyersgyémánt forrással rendelkező vállalata a héten bejelentette, hogy leállítja a botswanai termelést négyből két gyárában, mivel a kereslet erősen megcsappant a drágakő iránt. A másik két gyár azonban várhatóan hasonló sorsra jut áprilisban.

A világpiacot domináló Debswana, a De Beers és a botswanai kormány által közösen létrehozott vállalata a világ gyémántjainak 50 százalékát termeli ki. A dél-afrikai országban működő négy gyárból kettő már biztosan nem termel többet idén a drágakőből, a másik kettő pedig, melyeket a világ legértékesebb kitermelőhelyeinek tartanak, legalább április végéig felfüggeszti tevékenységét.

A kitermelést egyébként decemberben már majdnem teljesen leállították, karácsonykor ugyanis a munkások szabadságra mentek, majd mikor visszatértek, már csak fenntartási munkálatok folytak. Kedden a cég 5,5 ezer munkásából néhány ezret már kényszerszabadságra küldtek, további 580 munkavállalótól pedig végleg megváltak, tekintettel a lecsökkent termelési igényre.

A termelés szüneteltetése meglehetősen nehezen érinti majd Botswanat, hiszen az ország a gyémántnak köszönhetően az egyik legstabilabb gazdaságot tudhatja magáénak egész Afrikában. A kormány bevételeinek 30 százaléka ugyanis a gyémántból, illetve annak exportjából származik.

Utoljára egyébként a gyár bezárására a harmincas években, vagyis a gazdasági világválság idején került sor.

Címkék: