Fű alatt óriási leépítések zajlanak Magyarországon: már a vendégmunkásokból sem kérnek a nagy gyárak

Pénzcentrum2024. április 15. 09:27

Az elmúlt hónapokban súlyos visszaesés volt a magyar feldolgozóiparban, különösen a járműgyártásban, ami komoly hatást gyakorol a munkanélküliségi rátára is. Míg korábban folyamatosan bővült a foglalkoztatás, mostanra a létszámfelvétel szűkül, és számos ipari területen komoly nehézségeket okoz az elhelyezkedés. A munkaerőpiacot érintő problémák kevésbé láthatóak a nyilvánosság számára, mivel nincsenek jelentős létszámleépítésekről szóló bejelentések. A vendégmunkások iránti kereslet is csökkent az elmúlt időszakban.

Tavaly november és az idén január között vaskos mínuszok jelentek meg a feldolgozóipari termelés hellyel-közzel 30 százalékát képviselő járműgyártás termelési adataiban - írja a 24-hu. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője kifejtette, a romló ipari adatokkal párhuzamosan a hazai munkanélküliségi ráta is közel két negyedéve folyamatosan emelkedik, miközben érdekes módon a foglalkoztatás továbbra is bővül. Az elmúlt években minden egyes hónapban el lehetett mondani, hogy nagyon feszes a munkaerőpiac, miközben az állástalanok száma általában csökkent. Az elmúlt hónapokban viszont azt látni, hogy ez a helyzet feltehetően megváltozott, de a részletes okokat nem ismerjük.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke arról beszélt, majd' egy évtizedes trend tört meg tavaly nyártól kezdve, 2015 óta a magyar iparnak hatalmas igénye volt a munkaerőre, folyamatosan sok volt az álláshirdetés. Tavaly augusztusban viszont újdonságot jelentett, hogy az autóipari üzemeknél létszámstopot hirdettek, ősz óta ez a jelenség markánsan jelenik meg az iparágban - ahol nincs stop, ott a létszámfelvétel szűkült be. Az alelnök szerint gyakorlatilag a technikusi pozíciók maradtak az egyetlenek, amelyek mostanáig mindenhol nagyobb érdeklődésre tartanak számot. Hozzátette, számos cégnél megszűntek a túlórák, a határozott idejű munkaszerződéseket pedig nem hosszabbítják meg, sok vállalatnál októbertől elindult a kölcsönzött munkaerő létszámának csökkentése. 

A Vasas szerint ma az ipari területeken nem csak a fizikai munkavállalóknak okoz nehézséget az elhelyezkedés, de a mérnöki és az informatikusi munkakörökben is nagyot zuhant a munkaerőfelvétel. És nem csak az autóiparban, hanem más fontos területeken – például a mezőgazdasági, az élelmiszeripari és az építőipari gépek gyártásában – is erőteljes a fékezés. László Zoltán elmondta, a foglalkoztatási bajok nem ütik át a nyilvánosság ingerküszöbét, mivel nincsenek nagy, csoportos létszámleépítésekről szóló bejelentések.

Maier Dávid, a Terendo Kft. ázsiai munkaerő szakértője szerint a vendégmunkások iránti foglalkoztatási igény is lecsökkent az elmúlt hónapokban.

Címkék:
hrcentrum, munkaerő-kölcsönzés, ksh, munkaerő, munkanélküliség, munkaerőpiac, létszámleépítés, vendégmunkás, autóipar, foglalkoztatottság, autóipari válság,