Lázár módosított bérajánlatot tesz a sztrájkoló volánosoknak: mit lép erre a szakszervezet?

Pénzcentrum2024. január 30. 09:19

A szakszervezet szerint a buszvezetők háromnegyede sztrájkolt hétfőn, a Volánbusz szerint viszont alig több mint a felük nem vette fel a munkát. A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet szerint bármelyik is legyen igaz, nagy siker volt a sztrájk, viszont a keddi bértárgyaláson sok jóra nem számítanak. Lázár János közben közölte: módosított ajánlattal ül le a tárgyalóasztalhoz.

Mást-mást állít a Volánbusz és a szakszervezet arról, hány buszvezető vett részt a hétfői munkabeszüntetésben: a vállalat szerint a hétfőre vezényelt autóbusz-vezetők 56 százaléka nem vette fel a munkát, de Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke a Telexnek azt mondta, adataik szerint 74 százalék vett részt a sztrájkban.

A szakszervezeti vezető állítja: a Volánbusz titkosította a kimaradt járatok számát, amiből egyértelműen következtetni lehetne arra, hogy kinek az adatai a hitelesek. Hozzátette: legyen bármelyik adat is valós, egyedülálló sikert értek el, a rendszerváltás óta nem volt ekkora közlekedési sztrájkrészvétel - a MÁV-os munkabeszüntetéseken már a 30 százalékos részvételi arány is jónak számyított. A mai bértárgyalás kapcsán azt mondta, sok jóra nem számítanak, meglepő lenne, ha Lázár János rábólintana a kért, 90 ezer forintos havi bérfejlesztésre.

Közben a miniszter a Facebookon közölte, "rajtam nem fog múlni, hogy a munkavállalóink már januárban az emelt bérüket kapják". Kedden Lázár egy módosított bérajánlatot tesz a szakszervezeteknek, a MÁV-VOLÁN-csoport munkavállalói számára. Ennek részei:

  • legalább 28 százalékos bérnövekedés három év alatt,
  • már idén 17 százalékos mértékű, de legalább 70 ezer forint összegű emelés a 600 ezer forintos alapbérrészig,
  • jogi garancia az inflációt ellensúlyozó bérnövekedésre 2025-ben és 2026-ban is.

Hozzátette, a béremelés annak a hónapnak az első napjától érvényes, amelyben azt aláírják. Két hete a tárgyalásokon 3 év alatt legalább 25% béremelést ajánlott a dolgozóknak, ezen belül 2024-ben legalább havi 70 ezer forintosat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Loading...

Címlapkép: Vasvári Tamás, MTI/MTVA

Címkék:
hrcentrum, sztrájk, szakszervezet, autóbusz, munkáltató, lázár jános, szakszervezetek, munkabeszüntetés, volánbusz,