Faliújságon jelentették be a leépítést: rengeteg embert rúgnak ki a makói Continental-gyárból

Pénzcentrum2023. november 27. 09:30

A gyári faliújságról tudták meg a makói Continental dolgozói, hogy novemberben és decemberben 25-25 munkavállalót küldenek el a gyárból - állítja a szakszervezet.

A gyári faliújságokra kitett tájékoztatóból értesülhettek a dolgozók, hogy elbocsátások lesznek a makói Continental-gyárban - állította a Népszavának Hajdú Roland, a Gumiipari Szakszervezet helyi titkára. Mint kiderült, a cégtől novemberben és decemberben 25-25 munkavállalót küldenek el, ami nem számít csoportos leépítésnek.

A Continental azt közölte, a piaci folyamatok, valamit az elmaradó megrendelések miatt döntöttek a leépítés mellett, erről pedig a törvényi előírásoknak megfelelően értesítették a helyi érdekképviseleteket is. A szakszervezeti vezető nem zárta ki, hogy az üzemi tanács esetében ez megtörtént, noha erről, de erről ők nem tudnak. Az 50 elbocsátott alkalamazott között sokan vannak olyanok, akiknek munkaviszonya elérte, sőt meghaladta a 20 évet - így a szakszervezet azt is kifogásolja, hogy a legtapasztaltabb magyar kollégáktól válnak meg.

Jelenleg 1800 főt foglalkoztatnak az üzemben, nagyjából 150 indonéz munkás dolgozik a gyárban, korábban Szerbiából és Ukrajnából és érkeztek munkavállalók, de ők mára teljesen eltűntek a makói gyárból. A szakszervezeti titkár szerint az a vezetés célja, hogy minél kiszolgáltatottabb helyzetbe hozza az alkalmazottakat. A külföldi munkavállalók esetében ez azzal is alátámasztható, hogy több ezer kilométerre hazájuktól érdekérvényesítési lehetőségeik nagyon korlátozottak.

Címlapkép: Rosta Tibor, MTI/MTVA

Címkék:
hrcentrum, gyár, szakszervezet, munkavállaló, leépítés, kirúgás, létszámleépítés, munkavállalók, vendégmunkás, continental, szakszervezetek, continental magyarország, külföldi munkaerő, vendégmunkások,