Havi 500 ezerért keresnek raktárosokat itthon: óvatosan, milliós bírság lehet a jelentkezés vége

Szopkó Zsófia2023. november 3. 17:31

A Pénzcentrum tegnap megjelent cikkében néhány, a TikTok-on terjedő álláshirdetésről írtunk. A közzétevő rövid, zenés videókban oszt meg álláslehetőségeket, és ahogy arra a mi is kitértünk, a munkáltató személyére, valamint a jelentkezés pontos módjára vagy egyáltalán nem, vagy csak a hozzászólásokból kapnak választ az érdeklődök. Egy HR szakértő ezzel kapcsolatban elárulta, hogy milyen veszélyei lehetnek az ilyen típusú hirdetéseknek, és mi az a feltétel, amit, ha nem látunk mellékelve, gyanakodhatunk, hogy benne van a pakliban, hogy csak a személyes adataink megszerzése a cél.

A tegnapi nap során jelent meg cikkünk, melyben egy, a TikTok-on állásokat hirdető profilról számoltunk be, ahol rövid, 20 másodperces videókban hirdetnek végzettséget nem igénylő munkákat. Ezeket az állásokat természetesen promotálni sosem volt célunk, csupán a létezésükre hívtuk fel az olvasók figyelmét, ezzel is betekintést nyújtva munkaerőpiaci szempontból egyes ágazatok bérezési trendjeibe.  

Azonban, egy a neve elhallgatását kérő HR szakértő egy levelében hívta fel a figyelmünket, hogy az ilyen módon feladott hirdetések egyáltalán nem felelnek meg a kötelező előírásoknak. A levélben a szakértő úgy fogalmaz, hogy

A cikkben szereplő toborzási metódusban egyszerűen megszámolni sem tudom hány ponton szegi meg az adatvédelmi törvényt

– kezdte a szakértő. Majd hozzátette, hogy önéletrajzot, pláne fényképes önéletrajzot csak is kizárólag úgy kérhet el a munkáltató, hogy adatvédelmi tájékoztatót mellékel, amiben biztosítja a jelentkezőt az adatai teljes biztonságáról. Azonban az általunk is elemzett profil esetén nem tudjuk meg, hogy kik vagy hogyan, mennyi ideig fogják kezelni az önéletrajzban szereplő személyes adatokat. „Nincs lehetőség elfogadni az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, vagyis eleve jogszerűtlen az adatkezelése a toborzónak.”  

Csak ez az egy tétel több milliós bírságot jelent

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– fejtette ki a HR szakértő a levélben. Az is kiemelte, hogy ez azért is nagyon veszélyes, mert semmi és senki ne garantálja, hogy az elküldött adatok nem kerülnek mások kezébe, nem adják el vagy oda más vállalkozásnak, vagy adnak hozzá levelezési listákhoz, vagy telemarketinges adatbázishoz.

A legvégén pedig a szakértő és a Pénzcentrum is óva int mindenkit az ilyen toborzóktól, mert nem lehetünk biztosak abban, hogy minden hirdető korrekt és valós munkát kínál, és akár olyan kézbe is kerülhetnek személyes adataink, amely későbbi nehézségeket okozhat a gyanútlan jelentkezőknek.

Címkék:
hrcentrum, hr, álláskeresés, állásinterjú, álláshirdetés, csalók, cv, adatlopás, szakértő, veszélyes, gdpr, állásajánlat, tiktok, személyes adatok,