Kényelmes állásokban, magas bérért csücsülnek tétlenül lusta magyar lányok: mégis, mit tudhatnak?

Latyák Balázs2023. szeptember 16. 16:04

Kevesebb munka, nyugodt környezet, biztos fizetés. Nagyjából így foglalható össze tömören az a trend, mely szinte vírusként kezdett el terjedni az utóbbi időben a munkavállalók körében. A "lusta lányok munkája" elvét sokan pozitívnak tartják a karrierjükre nézve, ugyanakkor komoly veszélyt is jelenthet.

„Lusta lányok munkája” – ez az a kifejezés, ami idén már tízmilliókhoz ért el a TikTok-on keresztül egy Gabrielle Judge nevű tartalomkészítő hölgy jóvoltából. A nő olyan foglalkozásokat illetett ezzel a jelzővel, melyeket a „quiet quitting” (csendes kivonódás, amikor valaki rendre csak a kötelező minimumot teljesíti a munkája során) elve mentén végeznek, nem jelentenek hatalmas megterhelést, ám egy elég kényelmes fizetés jár értük. A munkavégzés közbeni szabadságról már nem is beszélve. Judge szerint ilyen munkakör lehet a marketing munkatárs vagy éppen az ügyfélsiker-menedzser.

Gabrielle Judge szerint az általa felvetett jelenség egyfajta filozófiát jelent, semmint hogy konkrét munkakörökhöz lehessen kapcsolni. Úgy véli, videójának azért lehetett ekkora visszhangja, mert a hagyományos pályaválasztási módszerek ma már nem működnek, az internet ugyanis rengeteg pénzkereseti lehetőséget kínál, nagyon sok munkaadó közül lehet választani, a hirdetésekben feltüntetett bérek pedig az átlagos infláció mértékét sem érik el. „Az embereket így az érdekli inkább, hogy milyen feltételekkel végezhetik el a munkájukat” – tette hozzá Judge.

Így dolgoznak a lusta lányok

A „lusta lányok munkája” elv követői számára kiemelkedően fontos szempont – legalábbis a TikTok-on fellelhető számtalan videó alapján –, hogy egy íróasztalnál ülhessenek és zavartalanul bámulhassák a képernyőt, esetleg kicsit gépeljenek, nyugodtan végezhessék el a másolási feladataikat, levelezhessenek, illetve csendben bonyolíthassák le a napi 3-4 telefonhívásukat. Emellé pedig elegendő fizetést is kapjanak.

Fontos még, hogy a munkakör feladatait az érintettek önállóan végezhessék el, és hogy ne kelljen megerőltetniük magukat. Összességében persze fontos leszögezni, hogy akik ilyen felfogás szerint végzik a munkájukat, azok ténylegesen nem feltétlenül lusták, hisz szívesen dolgoznának rendesen is, csak éppen nincsen választási lehetőségük.

Az előléptetésről is lemondunk, csak hagyjanak békén

S bár ez elsőre talán nem annyira látszik, de „lusta lányok munkája” mögött elég komoly pszichológia áll. Tanulmányok ugyanis kimutatták, hogy az átlagos munkavállalók többsége az önállóságot többre értékeli a sikerhez vezető egyéb mutatónál. A Personality and Social Psychology Bulletin folyóiratban megjelent 2016-os kutatás – melyet több mint 2000 ember bevonásával készítettek – legalábbis kifejezetten ezt mutatta ki. Eszerint a munkavállalók nagyobb valószínűséggel mondtak le egy előléptetés lehetőségéről, amennyiben az addiginál nagyobb kontrollal lehettek a munkanapjaik fölött.

Egy egyetem kutatási koordinátora a TikTok videójában ezt megerősítve egyszerűen kijelentette: egy évtizednyi középiskolai természettudomány tanítás után kezdett el a „lusta lányok munkája” elv szerint dolgozni, azóta pedig valósággal kivirágzott. Egy másik TikTok felhasználó a kiskereskedelemben és egy ügyfélszolgálaton eltöltött tújhaszoltságtól terhelt éveiről beszélt, majd leszögezte, hogy a mostani munkavégzése a szöges ellentéte az addigi életformájának.

Az embereken eluralkodott a közöny

„Sok dolog, amit az emberek lustaságnak vagy nemtörődömségnek hisznek, csupán az egészséges határokat jelentik” – közölte a HuffPost megkeresésére Devon Price szociálpszichológus, a Chicagói Loyola Egyetem professzora. Hozzátette, egyes értelmezések szerint a „lusta lányok munkája” csupán egy szóvicc, mely semleges a nemekre nézve, ám a megfogalmazás azt tükrözi, hogy a nembináris szemlélet egyre inkább rögzül a TikTokon.

Azaz szerinte a korábbi „lányvacsora” trendhez hasonlóan a „lusta lányok munkája” elv is a részévé válik annak az infantilizálási tendenciának, mely azt célozza, hogy a nők cselekvései, vágyai és viselkedése teljesen elkülönüljön a férfiakétól, még akkor is, ha utóbbiak ugyanazokat a cselekvéseket hajtják végre. A „lusta” szó használatával kapcsolatban a szakember kifejtette, az társadalmi és erkölcsi ítéletet is hordoz, így óva intene mindenkit attól, hogy a kifejezést kizárólag pejoratív értelemben használja.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Rengeteg dolgot jellemzünk manapság lustaságként, többek között a hajléktalanokról is azt gondoljuk, hogy azok, holott az életben maradás munkanélküliként a világ legnehezebb dolga, és folyamatos munkát igényel. A tanárok is lustának nevezik a diákjaikat, pedig fogalmuk sincs arról, mi zajlik az otthonukban, amitől lehetetlenné vált számukra az összpontosítás

– sorolta a példákat Price, majd kijelentette: egyszerűen kiveszett a kíváncsiság az emberekből, nem akarják megismerni az őket körülvevő teljes társadalmi kontextust, inkább egyszerűen mindenkire rá mondják, hogy lusta.

Devon Price szerint amennyiben valakinek vonzóvá válik a „lusta lányok munkája” elv, nem kell feltétlenül kétségbe esnie, ám érdemes elgondolkodnia többek között azon, hogy mi ennek a kiváltó oka, miért érzi magát elégedetlennek a megélhetésének biztosítása kapcsán, illetve mi motiválná igazán. „Hiszen a legtöbben valójában hiszünk valamiben, illetve azon a területen szeretnénk dolgozni, amit hosszú távon is kifizetődőnek találunk” – mondta. Persze amennyiben valaki mégis a minimalista szemléletet választja a munkája során, úgy mindenképp mérlegelje, hogy azt az időt, amit nyert, fel tudja-e használni valami olyan tevékenység végzésére, amit értelmesnek gondol.

Mert ha az ember kevesebbet dolgozik és több ideje marad mondjuk művészettel foglalkozni, esetleg a saját közösségében lenni, és nem csak a munkahelyi stresszre gondol, ami még éjszaka is ébren tartja, az egy nagyszerű dolog

– vélte a szakember. Végül leszögezte, ő teljes mértékben támogatja, hogy az emberek feladják az addigi munkájukat egy időre, hiszen mindenki megérdemli, hogy lazább, egy kicsit lustább lehessen a munkahelyén. Ám szerinte ennél is hatékonyabb lehet, ha valaki az eredeti pozíciójában vesz vissza a tempóból azzal, hogy elkezd csapatban gondolkodni és együtt dolgozni másokkal.

Nem árt elővigyázatosnak lenni

Talán senkinek sem kell sokat magyarázni, hogy egy csoportba tartozni milyen nagyszerű előnyökkel járhat. A „lusta lányok munkája” filozófia ugyanakkor nem biztos, hogy mindenkinek elnyeri a tetszését a környezetünkben, főleg ha a főnökeinkről van szó. Ha ugyanis már nem csak érezzük, de mondjuk egy TikTok videóban ki is jelentjük, hogy a munkánk amúgy végtelenül egyszerű és unalmas, akkor akár súlyos munkahelyi következményekkel is számolhatunk. Ezeket a kijelentéseket ugyanis a cégvezetés magára veheti, és negatív bírálatként értelmezheti.

 Végül térjünk vissza kicsit Gabrielle Judge-hoz, aki a HuffPost-nak elárulta, szándékosan nem beszélt soha a „lusta lányok munkája” elvről addig, amíg fel nem hagyott addigi munkájával. Ám nem azért, mert félt volna a munkaadóitól, hanem mert tisztában volt azzal, hogy a trend mekkora hullámot fog kelteni. Ahhoz pedig hogy az általa kreált filozófia valódi változást érjen el, teljes kontrollra volt szüksége az ideje és a tartalomstratégiája felett.

Címkék:
fizetés, munkáltató, munkavállalók, munkavállalás, trend, munkavégzés, tiktok,