730 ezer forintos fizetéssel toboroz buszsofőröket a BKV: tényleg ekkora a baj?

Pénzcentrum2023. június 8. 16:44

Ismét buszok hátulján keresi sofőreit a BKV, méghozzá 730 ezer forintos bruttó átlagkeresettel, ez közel 500 ezres nettó bért jelent. Egy külső szolgáltató hirdetéseiből az látszik, hogy egy év alatt nagyjából 10 százalékot emelkedett a bérük, holott egész masszív hiány van buszsofőrből.

Utoljára márciusban adtunk hírt róla, hogy brutális sofőrhiány: akkor 70-80 buszsofőr hiányzott a BKK/BKV állományából, ami azonban a nagyobb probléma, hogy a több mint 2000 fős állomány folyamatosan öregszik.

Egyre kevesebben jelentkeznek, ezért ismét intenzív toborzókampányba kezdett a közlekedési vállalat: buszok hátulján hirdetik a pozíciót, méghozzá konkrét fizetéssel:

Buszvezetőink átlagosan bruttó 730 ezer forintot keresnek.

Márciusban nettó 500 ezer forintos átlagbérről volt szó, így a br. 730 ezer forint validnak tűnik  - persze a nettó fizetése mindenkinek más, nagyban függ attól, nevel-e gyermeket és hányat.

Legutóbb nagyjából pont egy éve szúrtunk ki buszos hirdetést, akkor még nettó 434 308 ezer forinttal hirdetett az Arriva, a BKV korábbi alvállalkozójából lett szolgáltató, most a honlapon már 480 421 forintos nettó bér szerepel. 46 113 forinttal nőtt ezek szerint a buszsofőrök átlagfizetése, tehát nagyjából 10 százalékkal. (Az infláció januárban 25 százalék volt, májusban 21,5 százalék)

A karrieroldalon megtalálhatóak a pontos részletek, ebből kiderül hogy keresnek

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • autóbuszvezetőt
  • autóbuszvezető tanulót
  • autóbuszvezetőt másodállásban
  • trolibuszvezetőt                             
  • trolibuszvezető tanulót

Ezek szerint nem csak fő, de másodállásban is végezhető a munka. 

Álláshirdetés konkrét fizetéssel

A tömegközlekedést rendszeresen használók már hozzászokhattak, hogy a BKK álláshirdetései ott vannak a metrón, a HÉV-en, a villamoson, vagy mint ebben az esetben a buszokon, de MÁV is szívesen reklámozza a frissen meghirdetett munkaköröket a vonatokon. Az viszont egy viszonylag új trend, hogy ezeken már a konkrét fizetést is feltüntetik. Korábban már írtunk arról, hogy az 1-es villamoson kiragasztott hirdetésben kerestek villamosvezetőt, amiért 2018-ban bruttó 217 500 Ft ajánlottak pályakezdőknek. Jól látszik, hogy a fizetések azóta közel megduplázódtak, már ha a nettó 480 ezer forintos buszvezetői átlagbérrel számolunk.

Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor

Címkék:
bkk, fizetés, bkv, forint, sofőr, bruttó, nettó, buszsofőr,