Ilyen se volt még: akár év közben jöhet a béremelés, sokan fellélegeznének

Pénzcentrum2023. május 25. 09:33

Mivel még mindig nem akar csökkenni a fogyasztói árindex, az egyik szakszervezeti vezető arra számít, hogy automatikusan minimálbér-emelés történik.

Mivel az inflációs prognózisnál várhatóan magasabb lesz a fogyasztói árindex, az eredeti megállapodáshoz híven előfordulhat, hogy nemsokára újra tárgyalóasztalhoz ülnek a szakszervezetek és a munkáltatók. A téma a minimálbér-emelés lenne, ugyanis a dolgozókat még mindig keményen migviseli az infláció még akkor is, ha most csökken a drágulás üteme - erről ír a 24.hu.

A lapnak Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke úgy fogalmazott: a bérmegállapodás szerint nemcsak az inflációs adatokat kell figyelni, hanem azt is, hogyan alakul a bruttó hazai termék. Ő maga automatizmusra számít, tehát arra, hogy sor kerül a minimálbér és a szakmunkás bérminimum megemelésére. Amennyiben mégsem lesz magától értetődő, akkor  a felek várhatóan leülnek tárgyalni.

Címkék:
hrcentrum, minimálbér, minimálbér-emelés, béremelés, infláció, árindex, minimálbér emelés, inflációs adat, minimálbér 2020, infláció mértéke, béremelés 2020, béremelések,