Súlyos látlelet érkezett: szisztematikusan megsértik a melósok jogait a legtöbb magyar munkahelyen

Pénzcentrum2023. április 29. 12:59

Az elmúlt években a koronavírus, illetve az orosz-ukrán háború hatására egyre nagyobb pénzügyi válság alakult ki szerte a világon. Ennek egyik velejárója az, hogy egyre többen emelték fel a hangjukat a munkahelyi egyenlőtlenségekkel szemben. A Pénzcentrum most annak járt utána, hogy melyek azok az országok, ahol a legrosszabbak a munkahelyi körülmények, illetve azt is megnéztük, hogy ezen a listán Magyarország pontosan hol is helyezkedik el.

Az elmúlt években egyre inkább felbomlani látszik a munkavállalók, a kormány és a vállalkozások közötti társadalmi szerződés, aminek következtében több munkavállalót is megfosztottak a letelepedési jogától, vagy egyszerűen attól, hogy csatlakozhasson egy szakszervezethez. Ez történt többek között Afganisztánban, Burkina Fasóban, Mianmarban, Tunéziában és Szíriában is, ahol egyre gyakoribb az erőszakos fellépés a munkavállalókkal szemben.

De nem kell ennyire messze néznünk ahhoz, hogy hasonló, bár kevésbé súlyos problémákkal szembesüljünk: Európában azoknak az országoknak a száma, ahol a munkavállalóknak erőszakkal kellett szembesülniük 2021-ről 2022-re több mint megduplázódott. A Global Rights Index most azalapján vizsgálta meg az országokat, hogy a munkavállalók mennyire gyakorolhatják a jogaikat, azaz a sztrájkhoz, a szakszervezetek alapításához és csatlakozásához való jogukat, illetve mennyire gyakoriak az önkényes letartóztatások és őrizetbe vételek.

A világ országainak 87 százalékában megsértették az elmúlt egy évben a lakosok sztrájkhoz való jogát. Ez az arány a legrosszabb Fehéroroszországban, Egyiptomban és a Fülöp-szigeteken volt, ahol mind szakszervezeti vezetők ellen indított a kormány eljárást. Ezzel párhuzamosan Szudánban és Mianmarban a sztrájkolók egyenesen katonai elnyomással szembesültek. Mindeközben az országok 79 százaléka megsértette az alkuhoz való jogát a munkásoknak: Tunéziában például a kormányfő tárgyalás és felhatalmazás nélkül rendelkezhet a szakszervezetek sorsa fölött.

A fentiek alapján pedig már koránt sem meglepő, hogy 2022-ben a munkavállalás szempontjából a 10 legrosszabb ország Banglades, Brazília, Kolumbia, Egyiptom, Eswatini, Guatemala, Mianmar, a Fülöp-szigetek és Törökország. De nézzük meg, hogy mi a helyzet a közvetlen közelünkben, Európában.

Itt ne vállalj munkát Európában

A Global Rights Index egy egytől ötös skálán értékelte a kontinenseket, ahol messze a Közép-Kelet és Észak-Afrika (4,53 pont) végzett a legrosszabbul. Őt követte Ázsia (4,22 pont), Afrika (3,76 pont), majd Amerika (3,52 pont). Ezzel pedig Európa végzett a legjobb helyen, a maga 2,49 pontjával még úgyis, hogy 2014-ben még 2 pont alatti értéket sikerült elérnie az általános regionális minősítésben. Azokban az országokban, ahol 5-nél több pontot értek el (mint például Mianmar, vagy Szomália) már egyáltalán nincsen joggarancia a jogállamiság bomlása miatt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A 4-5 pont közötti országok esetében szintén nincs garancia arra, hogy jogszerűen járnak majd el: ilyen ország Guatemala, Brazília, vagy Egyiptom is többek között. A harmadik kategóriába esik Ausztrália, Magyarország, Angola, Románia és Nigéria is például. Ezek az országok 3-4 pont között végeztek, ami alapján itt (köztük hazánkban is) szisztematikusan megsértik a munkavállalók jogait.

A kollektív szerződéssel van Európában eszerint a legtöbb probléma, míg a keleti országokban jelentősen rosszabb helyzetben vannak a szakszervezetek, mint nyugati társaiknál. Európában az országok 26 százalékában előfordult erőszakos fellépés a munkavállalókkal szemben, ráadásul Olaszországban ez odáig fajult, hogy haláleset lett a vége.

A felmérés szerint az európai országok 72 százalékában sértették meg a sztrájkjogot és 41 százalékukban korlátozzák a dolgozókat, hogy szakszervezetet alapíthassanak. Mindezek mellett 54 százaléka az országoknak akadályozta a munkavállalók tárgyaláshoz való jogát, miközben 38 százalékuk akadályozta a szakszervezetekbe való regisztráció lehetőségét. De a legsokkolóbb, hogy 10 országban is erőszakot tapasztaltak a dolgozók, ezen felül pedig 13 országban vettek őrizetbe embereket.

Címkék:
hrcentrum, munkahely, munka, munkavállaló, munkajog, munkavállalók, munkavállalás, jogok, szakszervezetek, alapvető jogok biztosa, munkajogász,